VIDEO | Vechtsportprof Fallon Fox geout als transvrouw

07/03/2013 - 10:23

MMA-prof Fallon Fox (37) is buiten haar wil geout als transvrouw. "Ik wist dat ik ooit dat gevreesde telefoontje zou krijgen van een journalist." Er is een documentaire over haar outing.

MMA staat voor Mixed Martial Arts. De mixed doelt niet op het geslacht - mannen vechten tegen mannen en vrouwen tegen vrouwen - maar op de mengeling van vechtkunsten.

Dinsdag kreeg ze het gevreesde telefoontje. Ook een ex-coach van haar werd over haar transseksualiteit opgebeld. "De voorbije zes jaar zien mensen me als vrouw, niet als transseksueel", vertelt ze aan Outsports.com. "Mensen in de fitness, mensen met wie ik train. Ik ben gewoon een vrouw voor hen. Ik wil niet dat het veranderd. Helaas zal dat moeten."

Tien jaar geleden vertelde ze het aan haar ouders. Haar moeder aanvaardde het nieuws niet. Haar vader vertelde haar dat ze een homoman is en stuurde haar naar ex-gaytherapie. Maar ze is altijd al voor vrouwen gevallen. Ze heeft haar ouders in twee jaar niet meer gesproken.

Fox begon met MMA na haar operatie. Het is haar levensdoel geworden. Ze is zelfs succesvol. Ze beseft dat sommigen, zelfs fans, haar overwinningen gaan verklaren met haar mannelijk verleden.

Maar toch denkt ze dat mensen haar als vrouw gaan zien en aanvaarden. Ze is nu zes jaar geleden geopereerd en op haar rijbewijs staat dat ze vrouw is. "Ik ben technisch, wettelijk, lichamelijk en mentaal vrouw." Ze voldoet zelfs aan de Olympische voorwaarden voor transseksuele atleten.

Fox vreest nu dat ze niet meer een female fighter zal zijn, maar dat haar trans-zijn op de voorgrond komt. Ze vreest de 'trans female fighter' te worden, dat haar sportieve resultaten voor de media minder belangrijk zullen zijn dan haar transseksualiteit. Een verschijnsel dat wel vaker voorkomt bij LGBT-sporters die uit de kast komen (of geduwd worden).

De sportfederatie Championship Fighting Alliance blijft Fox steunen. Het wordt allicht wel moeilijk om tegenstanders te vinden. Bovendien stelt de Boxingcommissie van Florida deĀ licentie van Fox in vraag.

Bron: 

Outsports.com

Hier niet op klikken aub