Sla met Kas aan het breien!

03/06/2014 - 16:36
3

De kinderen uit de klas van meester Stijn zijn naar huis. Meester Stijn niet. Hij breidt een klasknuffel. Het wordt een schattig meisjeskonijn. De knuffel wil echter geen konijn zijn, en al helemaal geen meisje!

Debutant Brun Croes is met ‘Kas’ meteen gelanceerd. Zijn illustraties doen aan films uit de 'Dreamworks'-stal denken. Grote, kleurrijke prenten zullen kleuters vanaf een jaar of vier zeker kunnen blijven boeien.

Brigitte Minne vertelt het sprookjesachtige verhaal van klasknuffel Kas, die ’s nachts tot leven komt, en kan denken en voelen. Een knuffel die blij is met knopenogen om mee te kunnen kijken en een hart om graag mee te zien. Met zijn mond is hij echter niet zo blij: knuffels eten en praten niet.

Maar Kas is eerst niet wie hij wil zijn! Een meisjeskonijn met een rokje aan. Dus haalt het meisjeskonijn op een nacht zichzelf uiteen, om van zichzelf een stoer jongetje te maken, met een broek, en kleine, ronde oren.

Wanneer Kas is wie hij wil zijn, en de klas per brief laten weten dat hij Kas genoemd wil worden, wordt hij algauw de steun en toeverlaat van de kinderen in de klas bij hun grote en kleine verdrietjes.

Het boek speelt goed in op gevoelens als bang zijn (in het donker) of triest zijn bij het overlijden van een huisdier.

‘Kas’ is een vrolijk, roldoorbrekend boek, waarin meesters voor de klas staan en klasknuffels breien, en waarin zelfs knuffels kunnen zijn wie ze willen zijn. Hier en daar is het boek misschien wat klef. Wanneer de knuffel zich goed voelt in de klas, vertelt de tekst “oh, wat heeft hij het naar zijn zin”, en wanneer hij Lies een schat vindt, rollen er nog net geen tranen uit zijn knopenogen. 

‘Kas’ speelt ook in op de breiwoede die momenteel lijkt losgebarsten: achteraan in het boek kan je terugvinden hoe je je eigen Kas kunt breien.

Kas, Brigitte Minne en Brun Croes, Abimo, 2014, 978 94 6234 171 5
Bron: 

Eigen verslaggeving