INTERVIEW | Roos Van Acker: "Sommigen vinden mij een twijfelgeval"

07/03/2013 - 11:03

Roos Van Acker is terug op het scherm te zien. Televisiezender VT4 (nu Vier), waar ze elf jaar lang werkte, heeft ze ingeruild voor VTM. Daar helpt ze sinds half maart elke donderdag iemand met zijn of haar coming-out in het programma ‘Uit de kast’.

Familie en vrienden vertellen dat je holebi bent, is voor velen een angstaanjagend gebeuren. Voor ‘Uit de kast’ ging VTM op zoek naar holebi's die hun coming-out wel willen doen, maar dit niet durven. Vergezeld door Roos Van Acker, gaan deze jongeren naar familie, school of sportclub om de waarheid over hun geaardheid te vertellen.
ZiZo sprak met Roos Van Acker over haar samenwerking aan ‘Uit de kast’.

“Toen VTM me vroeg om dit programma te presenteren, moest ik toch even nadenken. In eerste instantie dacht ik: ‘Nee, ik ga dit niet doen. Dit is een privé aangelegenheid. Mensen moeten dit gewoon thuis vertellen aan hun ouders, zonder camera erbij.’
Wel was ik fan van de Nederlandse versie omdat het erg respectvol gebracht werd. Terwijl ik nadacht of ik ‘Uit de kast’ zou presenteren, verschenen er berichten in de krant over homoagressie in Brussel. Hierdoor besloot ik uiteindelijk toch toe te zeggen. Ik dacht: ‘Dit is belangrijk, dit moeten we gewoon laten zien! Ik doe mee!’ Uiteraard heb ik op voorhand wel mijn bedenkingen geuit. Ik wou in geen geval dat dit sensatie-tv werd.”

Geheim

“Een jaar lang hebben we in het geheim aan het programma gewerkt, omdat wij altijd met een smoesje binnenkomen. Als die ouders zouden weten dat ik ‘uit de kast’ presenteerde, zouden zij kunnen doorhebben wat hun zoon of dochter hen wilde vertellen… Even werd het wel gelekt: begin maart vorig jaar liep ik met de cameramannen op de markt van Sint-Niklaas. Plots was daar een journalist die een foto nam. ‘Roos maakt een programma voor VTM,’ kwam er in de media. Later werd verspreid dat het om ‘Uit de kast’ ging. Er zijn dus jammer genoeg wel dingen verschenen, maar het is uiteindelijk toch vrij goed gelukt om alles stil te houden.
Je zou je ook kunnen afvragen: ‘Wat als hier een tweede seizoen van komt? Moet er dan een andere presentator zijn?’ Misschien wel, maar onze Noorderburen zitten intussen al aan het derde seizoen…”

Roos Van Acker is heel tevreden met het uiteindelijke resultaat van een jaar werken: “Dit programma is echt heel respectvol en integer. Ik zou nooit het gezicht of de naam van een sensationeel programma willen zijn. Zeker bij deze gevoelige materie is sensatie uit den boze. Het programma werd volledig volgens mijn normen en waarden gemaakt. Ik vind dat onze jongeren een echt voorbeeld zijn voor anderen die worstelen met zichzelf. Als mensen een negatieve mening hebben over ‘Uit de kast’, dan is dat zo. Daar kan ik niets aan veranderen. Het enige wat ik kan zeggen is: ‘Kijk! Je zal zien dat dit een respectvol programma en verre van sensatie is.’”

“Mensen zouden zich nog steeds kunnen afvragen of zaken zoals dit wel in beeld gebracht moeten worden, maar dan moeten ze kijken naar de verhalen van de jongeren in kwestie. Aan die jongeren vraag ik telkens ook waarom wij er bij moeten zijn?’ Bijna allemaal antwoordden ze met: ‘Waren jullie er niet geweest, dan zaten wij nog steeds in de kast.’ De deelnemers zijn bijna allemaal net afgestudeerd. Negentien-, twintigjarigen. Eén persoon is dertig. Hij is echt een duidelijk voorbeeld van waarom je niet zo lang moet wachten met je coming-out en waarom wij er bij moesten zijn.”

“Ik merk wel dat je als meisje makkelijker uit de kast kan komen dan als jongen. Seks tussen vrouwen wordt ook meer aanvaard in onze mannelijke maatschappij. Dat vinden mannen nog sexy ook. Vrouwen zijn ook communicatiever als het op gevoelens aankomt. Ik denk dat ze het daarom makkelijker hebben. Jongens blazen hun geaardheid in hun hoofd vaak zo op, dat ze er zelf niet meer overheen geraken. Het zijn net die jongeren die zich aangemeld hebben bij ons. Maar hoezeer de gedachte ook opgeblazen was, het uit de kast komen gebeurde altijd op hun tempo. Dat moet ook: het is hun verhaal. Het gebeurde regelmatig dat ik aankwam en zij zeiden: ‘Nee, vandaag niet.’ Dan vertrokken we terug en gebeurde het twee weken later.”

Heftige reacties

“De reacties uit de omgeving van de deelnemers  waren soms erg heftig. Daar ben ik echt van geschrokken! Als er slecht gereageerd werd, zak je als presentator mee door de grond. Als iemand roept: ‘Lesbiennes zijn ziekelijk’ en de deur wordt dichtgesmeten, denk ik: ‘Kind toch, kom hier! Dat ik je vastneem en nooit meer loslaat! Ik neem je mee naar huis!’ maar dat kan natuurlijk niet. Die reacties vraten wel aan me. Soms lag ik er ’s nachts van te knarsetanden. Ik babbelde er ook veel over met mijn ma, om het even van mij af te zetten.”

“Wanneer mensen negatief reageerden, zijn we wel heel lang blijven napraten met die personen. Vaak draaiden ze na een tijdje wel bij. Dan zeiden ze: ‘Het is jammer dat je ’t jezelf zo moeilijk maakt, maar het is oké. Als je maar gelukkig bent’. Telkens als ik iets dergelijks hoorde bij de ouders -na een paar uur praten- was ik blij. Maar of je valt op vrouwen of op mannen is natuurlijk geen keuze, het is gewoon zo!”

“In mijn eigen omgeving zijn er ook heel wat reacties gekomen op het feit dat ik ‘Uit de kast’ presenteer. Zowel positieve als negatieve. Ik begrijp beide meningen, maar ik kan enkel zeggen: ‘Je moet kijken om te zien dat dit echt niet fout bedoeld is!’ Was dit wel zo geweest, dan had ik in geen geval meegedaan.”

“Ook onder de vele holebi’s uit mijn vriendenkring kwamen gemengde reacties. Sommigen waren eerder terughoudend en vroegen: ‘Moet dat echt?’ Maar vaak hoorde ik: ‘Oh perfect voor jou! Nu kan je eindelijk zelf uit de kast komen.’ (lacht) Veel mensen vinden mij een twijfelgeval. Je kan mensen nu eenmaal niet in vakjes steken. Ik ben begaan met de mensheid en ik zie de mensheid graag. Het maakt me niet uit of dat een man of een vrouw is.”

“Zelf beschouw ik ‘Uit de kast’ als een extra stap binnen mijn carrière. Ik heb altijd reality gedaan, maar vroeger waren dat spelletjes en nu gaat het om het echte leven van personen. Ik kan mijzelf hierin laten zien en hoef geen opdrachten meer uit te delen. Ik ben echt blij dat VTM me deze kans gegeven heeft en ik ben er ook door gegroeid. Dus als mensen zeggen dat het stom is dat ik dit presenteer, laat ik ze denken. Ik sta honderd procent achter het programma!”

“Ik hoop dat onze jongeren –met ‘Uit de kast’- op hun manier kunnen laten zien dat je niet moet twijfelen. Als je je geaardheid aanvaard hebt, zeg het dan, smijt het eruit! Hoe langer je wacht, hoe meer je een ander leven gaat leiden dan datgene wat voor jou voorbestemd was. Dat heeft geen zin. Als jouw vrienden je daarvoor laten vallen, zijn dat geen echte vrienden!”

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub