Illustrator trekt zich terug uit ‘Adventures of Superman’

06/03/2013 - 13:20

De controverse rond homofobe schrijver Orson Scott Card heeft alvast een grote verandering tot gevolg. Chris Sprouse, bekroond illustrator, trekt zich terug uit het project.

Naar eigen zeggen voelde Sprouse zich niet goed bij de heisa die was ontstaan nadat DC Comics schrijver Orson Scott Card had aangeworven voor de nieuwste Superman serie, 'Adventures of Superman'.

“Ik heb lang nagedacht om tot deze conclusie te komen, maar ik heb beslist een stap terug te zetten als artiest,” vertelde Sprouse dinsdag. “De media heisa over dit verhaal oversteeg het eigenlijke werk en ik voelde mij hier niet goed bij. Mijn relatie met DC Comics blijft sterk en ik kijk uit naar een volgend project met hen.”

Superman fans en holebi groeperingen hadden eerder al hun ongenoegen geuit op de beslissing van DC Comics om Card, fervent tegenstander van het homohuwelijk, binnen te halen. Het vertrek van Sprouse is alvast een deuk in wat een high-profile meerwaarde had moeten zijn voor de Superman serie.  

“We respecteren en begrijpen Chris’ beslissing om een stap opzij te zetten. Chris is een zeer getalenteerd artiest en we kijken er al naar uit om weer met hem samen te werken voor zijn volgende DC Comics project. Ondertussen gaan we op zoek naar een vervanger voor het huidige verhaal,” reageerde DC Comics. Als gevolg van Sprouse’s beslissing zal het verhaal niet op 29 mei uitkomen, zoals eerst gepland, maar wordt de lancering verschoven naar een latere datum.

Orson Scott Card, auteur van de sci-fi bestseller Ender’s Game, is bestuurslid van de National Organisation for Marriage, die onder andere het holebi huwelijk  in de USA aanvecht. Meermaals liet hij zich homofobe uitspraken ontvallen.

Fans en comic shops dreigde reeds met boycots. AllOut verzamelde 16.000 handtekeningen met de vraag aan DC Comics om niet met Card in zee te gaan voor Adventures of Superman. Michael Hartney, acteur en schrijver die campagne voerde tegen Card, vond de beslissing van Sprouse alvast ‘amazing news.’

DC reageerde magertjes

Vorige maand distantieerde DC Comics zichzelf van Card’s meningen. “Als content makers steunen we vrijheid van meningsuiting, maar de persoonlijke meningen van individuen aangesloten bij DC Comics zijn enkel dat – persoonlijke meningen – en niet die van de firma zelf.”

Hartney noemde deze reactie “laf en zwak”. “Ze zouden hem moeten laten vallen. Deze kerel voert actief campagne tegen gelijke rechten voor holebi’s. Het gaat niet enkel om een mening, maar om wat hij doet om deze overtuiging politiek door te drukken. Moest hij tegen interraciaal huwelijk zijn, zou DC Comics hem nooit hebben aangenomen,” zei Hartney.

GLAAD-award 

Nogthans hebben comics steeds meer oog voor hun holebipubliek. Enkele gay superhelden maakten reeds hun intreden en LGBT thema’s sijpelen hier en daar de verhalen binnen. DC Comics zelf werd twee maal genomineerd voor een GLAAD-award (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation).

Het blijft dus verrassend dat DC Comics voet bij stuk houdt in verband met Card, wiens homofobe opvatting en anti-gay activisme, haaks staan op de recente pogingen van de uitgever om fans binnen de holebi gemeenschap aan te spreken.

 

Bron: 

The Guardian, USA Today, Comics Alliance

Lees meer over: