Historica Denise De Weerdt overleden

01/09/2015 - 14:58

Historica Denise De Weerdt (1930-2015) is overleden.

De Weerdt was in 1996 een van de oprichters van het Fonds Suzan Daniel, het homo/lesbisch archief en documentatiecentrum. Het fonds heeft vooral als doel materialen uit het homo/lesbisch en transgender verleden en heden te verzamelen, te ordenen, te inventariseren en ter beschikking te stellen aan geïnteresseerden. Weinig betrokkenen zijn zich volledig bewust van het belang van het conserveren van holebi- en transgendersporen uit het verleden. Bij Belgische holebi’s is met andere woorden het ‘archiefbewustzijn’ niet altijd sterk aanwezig. Denise wou via haar betrokkenheid bij het Fonds Suzan Daniel helpen dat archiefbewustzijn te creëren. Ze was er tot 2011 bestuurslid.

Gedreven historica

Denise kwam uit het Gentse, socialistische arbeidersmilieu. Ze volgde universitaire studies geschiedenis. In 1968 doctoreerde ze. De historica was van 1958 tot en met 1991 verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek van België. Het laatste anderhalve jaar werkte ze er als hoofdconservator ad interim.

De historica was een gedreven kenner van de vrouwengeschiedenis in België. Haar bekendste werk ‘En de vrouwen? Vrouw, vrouwenbeweging en feminisme in België 1830-1960’ verscheen in 1980 bij het Masereelfonds. Het boek wordt gezien als een pionierswerk. Met het boek wou Denise De Weerdt het onderzoek naar vrouwen in de sociale geschiedschrijving stimuleren.

Ze schreef ook heel wat werken over de geschiedenis van de socialistische arbeidersbeweging. Zo schreef ze onder andere over de geschiedenis van de Belgische Werkliedenpartij en de coöperatieve beweging in België. Denise was van 1989 tot en met 1994 Gents gemeenteraadslid voor de SP, de voorloper van de sp.a.

Persoonlijk leven

Denise De Weerdt was biseksueel, maar werd meestal verliefd op vrouwen. Ze huwde destijds met een man omdat dat nu eenmaal werd verwacht. Rond 1960 ontmoette ze een man met een open en vooruitstrevende houding tegenover seksualiteit. Via hem ontdekte Denise haar aantrekking tot vrouwen. Later scheidde ze van haar man.

Denise leerde in 1975 Anne Ganzevoort kennen, op wie ze stapelverliefd werd. Ze waren bijna veertig jaar samen. De relatie werd volledig aanvaard door Annes familie, maar binnen Denises familie werd er niet over haar liefdesrelatie gesproken.

Denise was lange tijd discreet over haar seksualiteit. Ze hield haar privéleven en publieke leven strikt gescheiden. Dat bood haar de kans om carrière te maken. De historica was een medestander van de LGBT-beweging, nam zelfs deel aan de eerste Roze Zaterdagen in Antwerpen en Gent, maar manifestaties lagen haar niet. Ze had vooral affiniteit met het historische aspect en stelde haar ervaring in de erfgoedsector ten dienste van het Fonds Suzan Daniel.

Levensverhaal

Een deel van Denises levensverhaal verscheen in het boek ‘Oud = Out’ dat verscheen bij boekhandel ’t Verschil. De publicatie bevat verscheidene interviews met lesbische en biseksuele vrouwen die voor 1945 geboren zijn. Amsab-ISG publiceerde haar jeugdmemoires ‘Herinneringen aan een Gentse jeugd’. Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis: de Gentse Amsab-ISG-bibliotheek bevat een rijke collectie artikels en monografieën van Denise De Weerdt.

Bron: 

Eigen verslaggeving, Fonds Suzan Daniel, RoSa, Literair GentHier niet op klikken aub