Eurovisiesongfestival 2013: wie wint volgens de polls?

11/05/2013 - 00:12

Komende week vindt in Zweden de 58ste editie van het Eurovisiesongfestival plaats. In totaal zullen 39 landen deelnemen. Maar wie zijn de favorieten volgens de polls? San Marino, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk maken de meeste kans volgens de Big Chart van Eurovision BonsoirParis, waar meer dan 20.000 mensen op stemden.

Die favorieten komen ook terug bovenaan de lijsten van andere exit polls. De hoge score voor San Marino is opvallend want vorige jaar stuurde de dwergstaat dezelfde zangeres, Valentina Monetta, die het toen niet haalde tot de finale. De verwachtingen dit jaar zijn dus een stuk hoger. Denemarken stuurt zangeres Emmelie de Forest met het lied ‘Only Teardrops’, een romantische ballad met fluitsolo’s.

De hoge plaats van het Verenigd Koninkrijk hoeft niet te verwonderen: zij sturen wereldster Bonnie Tyler (‘Total Eclipse of the Heart’, ‘Holding Out for a Hero’). Pittig detail is dat de inmiddels 61-jarige ster in 1983 – het hoogtepunt van haar carrière – een vraag om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival afwees. Het Verenigd Koninkrijk stuurde vorig naar nog wereldster Engelbert Humperdinck, maar hoewel hij een meer dan behoorlijke performance gaf, eindigde hij voorlaatste in de finale. De polls geven Bonnie Tyler nu meer krediet.

Nederland hoeft volgens de polls niet te wanhopen: Anouk staat in zowat alle polls op een top 5 plaats. Voor België dreigt een complete afgang: Roberto Bellarosa bengelt met zijn nummer ‘Love Kills’ steevast achteraan in de polls. De echte punten worden echter op 14 en 16 mei gegeven tijdens de halve finales en de stemming door alle landen gebeurt op de finale op 18 mei.

De poll van Eurovision BonsoirParis had het de voorbije vijf jaar maar twee keer bij het rechte eind. In 2009 verspelde de poll dat Alexander Rybak zou winnen en vorig jaar voorspelde ze de overwinning van Loreen.

De top vijf volgens Eurovision BonsoirParis:

1. San Marino: Valentina Monetta – ‘Crisalide (Vola)’
2. Denemarken: Emmelie de Forest – ‘Only Teardrops’
3. Verenigd Koninkrijk: Bonny Tyler – ‘Believe in me’
4. Nederland: Anouk - ‘Birds’
5. Duitsland: Cascade – ‘Glorious’

Bron: 

Eigen verslaggeving, Eurovision BonsoirParis