Çavaria is tevreden met nationaal hiv-plan

15/10/2013 - 16:21

Dinsdag werd het nationaal hiv-plan voorgesteld door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderorganisaties, is tevreden dat het plan er is en dat MSM (mannen die seks hebben met mannen) als belangrijkste risicogroep worden opgenomen.

Çavaria was vragende partij voor een nationaal hiv-plan en was dan ook blij te horen dat het was opgenomen in het federaal regeerakkoord. De organisatie werkte constructief mee aan het opstellen van het plan en zorgde er mee voor dat de belangen van MSM niet vergeten werden. “Bij het merendeel van de nieuwe besmettingen met hiv gaat het om mannen die seks hebben met mannen (MSM). Daarom is het voor ons zo belangrijk dat MSM als belangrijkste risicogroep zijn opgenomen in het plan. Op die manier kan er extra worden ingezet op sensibilisering, preventie en begeleiding bij deze groep”, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria.

De verdediger van holebi- en transgenderbelangen hoopt dat de verdere uitwerking en concretisering van het ambitieuze plan nog voor de verkiezingen wordt opgestart. “De aanzet is gegeven, nu moeten we doorzetten”, meent Borghs. “Dit onderwerp is te belangrijk om te laten vertragen door de aankomende verkiezingen.”

Çavaria is reeds op verschillende vlakken bezig met hiv. “We zetten ons sensibiliseringswerk en de strijd tegen serofobie uiteraard verder.  Later dit jaar delen we in de week voor wereldsaidsdag (1 december) ook gratis hiv-speekseltesten uit in samenwerking met de roze huizen en Swab2know”, verduidelijkt Borghs.

Meer info over Swab2know vind je hier

Bron: 

Eigen verslaggeving