De Weekenden op Canvas volgt transitie van Robin

11/12/2018 - 11:23
nieuws
Foto van trans* persoon Robin
Robin (40) zal te zien zijn in het nieuwe Canvasprogramma De Weekenden, in 2018 startte hij namelijk zijn hormonenbehandeling. Robin weet allang dat hij geen ‘zij’ is maar startte pas in 2018 met zijn hormonenbehandeling. In De Weekenden komen negen mensen in beeld voor wie 2018 een sleuteljaar was.

Voor Robin is zingen altijd al een uitlaatklep geweest, hij is allang gek op zingen. Dat was een belangrijke reden dat hij zijn hormonenbehandeling zo uitstelde. Robin wou zijn uitlaatklep niet verliezen door de invloed van de hormonenbehandeling op de stem. Een andere reden die hem deed twijfelen over zijn hormonenbehandeling was dat hij zich niet kon terugvinden in het beeld van de trans* persoon die zijn of haar lichaam haat. In 2018 is Robin dan toch zijn hormonenbehandeling begonnen. Hij denkt dat hij daar toen pas aan toe was omdat de medische wereld en de trans* mensen zelf openstaan voor diversiteit binnen de groep van trans* mensen. Robins sociale transitie is wel al jaren geleden gestart, zo gebruikt hij al ongeveer vijftien jaar de voornaam Robin.

Robin vindt dat hij, net als iedereen, het recht heeft op respect van zijn familie en anderen in zijn omgeving, zoals hij in de trailer van De Weekenden zei: “Ik wil fucking gelukkig zijn. Net zoals jullie dat willen. We hebben er allemaal recht op, allemaal.”

De Weekenden

In De Weekenden zijn negen mensen te zien voor wie 2018 een keerpunt was, uit eigen wil of omdat ze ertoe gedwongen werden. Die negen mensen kwamen doorheen 2018 een weekend per maand samen in een wijnkasteel in Tielt-Winge om lief en leed te delen. Ook Joris Hessels, bekend van Radio Gaga, zakte die weekenden af naar het wijnkasteel. Hessels was blij dat hij onderdeel uit mocht maken van De Weekenden. Volgens hem is het programma “een ode aan het leven, in al zijn complexiteit en z’n herkenbaarheid, en aan de vriendschap.”

Naast Robin zullen ook een man met jongdementie, een alleenstaande moeder die nog een kind wil, een Brusselse hiphopper, een jong parkinson-patiënt, een man die juist een kankerdiagnose kreeg, een schooldirectrice die met pensioen gaat, een Syrische vluchteling en een bioboerin te zien zijn.

De Weekenden op Canvas. Op woensdag en vrijdag om 21.20 uur, vanaf woensdag 12 december.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Twee personen zitten aan tafel, ze lachen