Poolse studenten in regenboog op school ondanks ban

06/11/2018 - 09:42
nieuws
Poolse middelbare studenten poseren in de regenboogkleuren
De Poolse minister voor Nationaal Onderwijs verbood scholen om Rainbow Friday te vieren, maar de studenten kwamen toch opdagen in regenboogoutfits. De LGBT+ dag werd afgeblazen omdat er kritiek kwam uit de conservatieve media in Polen. Scholen waarvan de Rainbow Fridayactiviteiten toch zouden doorgaan, kunnen gesanctioneerd worden.

Rainbow Friday wordt al drie jaar georganiseerd in Polen door Campaign Against Homophobia, een mensenrechtenorganisatie. Door het organiseren van deze dag willen ze meer bewustheid rond LGBT+ rechten creëren. De LGBT+ dag zorgt ervoor dat leerlingen zich op school geaccepteerd en veilig voelen. Bovendien krijgen studenten en leerkrachten op die manier de kans om te praten over LGBT+. Normaal doen ruim 200 scholen mee aan het initiatief. Door de ban op Rainbow Friday hebben veel scholen echter besloten om hun activiteiten af te blazen, hoeveel precies is onbekend. 

Regenboogoutfits

Volgens Anna Zalawska, de minister voor Nationaal Onderwijs, zouden scholen die toch deelnemen aan Rainbow Friday de wet overtreden. Er zouden dan ook inspecties komen op scholen en ouders werden opgeroepen een melding te maken van scholen die de Rainbow Fridayactiviteiten toch zouden laten doorgaan. De ban zorgde ervoor dat scholen hun studenten en leraren die wel deelnemen aan Rainbow Friday zou moeten straffen. 

Studenten over het hele land gingen ondanks de ban in regenboogoutfit naar school. Dat postten ze op sociale media met #teczowypiatek, wat Pools is voor #rainbowfriday. Daarnaast besloten ook enkele scholen om Rainbow Friday toch door te laten gaan, hoeveel en welke scholen dat precies waren is nog onbekend. Zalewska besliste daarop om de inspecties in Poolse scholen ook nog op maandag uit te voeren.

Discriminatie

Verschillende LGBT+ organisaties zeggen dat de ban een teken is dat Poolse overheid de LGBT+ gemeenschap niet accepteert. ILGA Europe (International Lesbian and Gay Association) heeft een statement uitgebracht waarin ze zeggen dat de Rainbow Fridayban een aanval is op de bewustmaking rond LGBT+ in Polen en op de autonomie van de Poolse scholen.

In Polen worden tot op de dag van vandaag nog steeds LGBT+ mensen gediscrimineerd, ook door de overheid. LGBT+ huwelijken zijn onder andere nog steeds illegaal.
 

Embedded rich media on Twitter

Embedded rich media on Twitter

Bron: 

Gaystarnews, SBS en PinknewsHier niet op klikken aub