Gents homokoppel aangevallen, twee verdachten opgepakt

07/08/2018 - 13:06
nieuws
Twee mannen wandelen en houden elkaars hand vast
Een homokoppel uit Gent werd dit weekend door hun bovenburen aangevallen met een ijzeren staaf. De daders werden ondertussen opgepakt door de politie. Het parket onderzoekt nu of het gaat om holebifoob geweld.

Het incident begon met een dispuut tussen een vrouw en één van de twee homomannen. Toen de vrouw de man bespuugde, stapte zijn vriend uit zijn auto. Toen ook de man van de vrouw tussenkwam, zijn er harde klappen gevallen. Het ene slachtoffer heeft twee gebroken ruggenwervels, zijn partner liep onder andere een hoofdletsel op.

Verwensingen

De verdachten sloegen op de vlucht, maar werden deze voormiddag door de Gentse politie opgepakt en worden later vandaag verhoord.

"De twee slachtoffers kregen verschillende verwensingen naar het hoofd geslingerd die te maken hadden met hun seksuele geaardheid”, zegt de politie aan De Morgen. De politie onderzoekt nu of holebifobie een van de motieven van het agressiegeval is.

Onaanvaardbaar

"Holebifoob en transfoob geweld zijn onaanvaardbaar. Iedereen moet op straat zichzelf kunnen zijn. We moeten als maatschappij hier kordaat op reageren, politie en justitie moeten hier werk van maken", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs aan ZiZo. 

Het nieuwe interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie werd in mei voorgesteld. door staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Het plan bundelt 115 maatregelen tegen holebi- en transfobie die voor het einde van deze legislatuur (mei 2019, red.) moeten uitgevoerd worden.

Gents actieplan

“Wij hebben een actieplan met verschillende punten waaraan we willen werken. Een daarvan is het zogenaamde dark number, het aantal feiten dat niet worden aangegeven, naar beneden krijgen. Het aantal werkelijke aangiftes is zeer laag tegenover het aantal feiten dat daadwerkelijk gepleegd wordt”, zegt Davy Van Slycken van Politie Gent aan ZiZo.

“Heel veel slachtoffers komen om verschillende redenen niet bij ons terecht. We hebben daarom een apart meldpunt opgericht voor holebifoob en transfoob geweld. Dat is er in eerste instantie voor mensen die de stap naar de politie te groot vinden.”

Altijd aangifte doen

"Aangifte doen is heel belangrijk", zegt Borghs. "Zo kunnen we een correct beeld vormen van waar problemen zich voordoen en onder welke omstandigheden. Een van de punten in dat interfederaal actieplan tegen holebifoob en transfoob geweld, is dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de registratie en opvolging van holebi- en transfobe misdrijven wil verbeteren en wil onderzoeken waarom vele dossiers over holebi- en transfobie geseponeerd worden.”

Via de Uni-form-app kan je holebifoob en transfoob geweld melden. Je kiest zelf of je melding moet worden doorgegeven aan de politie. Loop je gevaar? Neen dan onmiddellijk contact op met het noodnummer 112.

Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia. Vorig jaar opende Unia 84 dossiers over holebifobie. Het aantal is gedaald ten opzichte van 2016, maar blijft wel in het gemiddelde liggen van de voorbije jaren.
 
Wil je weten wat je kan doen bij holebifoob of transfoob geweld? ZiZo bracht een uitgebreid artikel over het onderwerp. Meer informatie vind je ook in de online brochure Opvallen & Rechtslaan van çavaria en de de website van Uni-form.

Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Holebifoon kan via www.holebifoon.be of 0800 99 533. 

Bron: 

Eigen verslaggeving, De Morgen