Binnenkort holebihuwelijk in Tsjechië?

25/06/2018 - 10:51
interview
Prague Pride
Vorige week besliste de Tsjechische overheid een wetsvoorstel te steunen om het holebihuwelijk in te voeren. Volgens verschillende activisten zou dit een grote stap vooruit zijn. Indien het wetsvoorstel aanvaard wordt, zou Tsjechië het eerste land zijn om het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toe te laten zijn in het voormalige Oostblok. 

Czeslaw Walek is de leider van de Tsjechische campagne voor de invoering van het holebihuwelijk. Daarnaast is hij ook al jaren het gezicht van de Prague Pride. ZiZo deed naar aanleiding van het wetsvoorstel een interview met de LGBT+ activist. 

Hoe komt het dat nu plots een wetsvoorstel ingediend werd?

"Door de campagne die we het voorbije jaar gevoerd hebben. De eigenlijke start van de campagne begon in april 2017, al startten de voorbereidingen wel al in 2016. Het was de bedoeling van de campagne om voornamelijk de dialoog te openen rond het holebihuwelijk met de bevolking. Je moet weten dat de Tsjechische samenleving erg gesteld is op traditionele waarden., iets als het holebihuwelijk kun je dus niet zomaar opleggen. 

"Vorig jaar waren het verkiezingen in Tsjechië. Daarbij riepen we de LGBT+ gemeenschap op om te stemmen op politici die voor het holebihuwelijk waren. Een petitie haalde ook 70.000 handtekeningen. Dat is gigantisch veel voor een klein land als Tsjechië."

Waarom streven jullie voor het holebihuwelijk? 

"Het holebihuwelijk is voor ons niet zomaar een symbolische kwestie. Het wetgevend verschil tussen wettelijk samenwonen, dat we al sinds 2006 kunnen, en het huwelijk is groot."

Hoe snel zal het wetsvoorstel aangenomen worden? 

"Uiteraard hopen we zo snel mogelijk. We moeten evenwel erkennen dat conservatieve parlementsleden heel wat tegenwerk zullen bieden. Het kan al binnen een jaar zijn, maar het zou ook kunnen uitlopen tot verschillende jaren." 

De meeste steun kregen we van de Piratenpartij, maar ook christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen waren er bij betrokken

Had je de steun van de overheid verwacht?

"Het wetsvoorstel kwam er twee weken geleden al. Toen dienden 46 parlementsleden het in. De meeste steun kregen we van de Piratenpartij, maar ook christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen waren er bij betrokken. Twee dagen later dienden 46 conservatieve parlementsleden een tegenvoorstel in. Moest dit aangenomen worden dan wordt de definitie van het huwelijk ook wettelijk beperkt tot een unie tussen personen van een verschillend geslacht."

"In ons parlementair systeem moet de regering een mening geven over ieder wetsvoorstel die ingediend wordt. De steun die we kregen van de regering is dus belangrijk. We kunnen speculeren ofdat de huidige regering al dan niet populistisch is, maar wat vaststaat is dat ANO altijd de LGBT+ gemeenschap in Tsjechië heeft gesteund. Zo waren ze ook de enige partij die ons steunden toen het wettelijk samenwonen werd ingevoerd. Ik zag dit dus wel aankomen."

Is de Tsjechische samenleving klaar voor het holebihuwelijk? 

"Ja! Vorige maand toonde een opiniepeiling aan dat 75 procent van de Tsjechen voor meer rechten voor holebi’s is. 69 procent van de samenleving bleek ook voorstander te zijn van het opentrekken van het huwelijk. Dat is meer dan in de Verenigde Staten, waar het holebihuwelijk al van kracht is sinds 2015."

Ik roep iedereen die ons een warm hart toedraagt op om ons te steunen tijdens de Pride Week in Praag

Zullen andere Centraal- en Oost-Europese landen het Tsjechische voorbeeld volgen? 

"k hoop natuurlijk dat dit een sneeuwbaleffect zal veroorzaken. Maar twee factoren zorgen er voor dat Tsjechië voor staat op het vlak van LGBT+ rechten. Tsjechen zijn, in vergelijken met Polen en Slovaken, een stuk minder religieus. Ook kunnen holebikoppels al sinds 2011 wettelijk samenwonen hier. Tsjechen zijn dus al wat gewend aan holebikoppels."

Het is echter een zeer complex debat. Ook Hongarije heeft al wettelijk samenwonen sinds 2008. Aan de andere kant werd er later ook wel het holebihuwelijk geband in de grondwet. Voor Slovenië zal het welzeker zaken doen veranderen. Het wettelijk samenwonen daar geeft bijna alle rechten die getrouwde koppels ook hebben aan holebikoppels."

Hebben jullie deze overwinning gevierd?

"Uiteraard hebben we deze uitspraak gevierd! Maar het besef is er ook wel dat we nu moeten beginnen nadenken over de volgende stappen die we willen ondernemen. Het werk is nog niet af. Daarom roep ik iedereen die ons een warm hart toedraagt op om ons te steunen tijdens de Pride Week in Praag. Die vindt plaats tussen 6 en 12 augustus."

Bron: 

Eigen verslaggeving

​​​​​​​Czeslaw Walek
Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub