Gilles Decoster getuige van discriminatie homomannen in Russische nachtclub: "Hartverscheurend, echt waar"

20/06/2018 - 11:32
nieuws
Gilles De Coster
Presentator Gilles De Coster reisde naar het Russische Sochi om de eerste match van de Rode Duivels op het WK voetbal te zien. Een onvergetelijke en fijne ervaring, tot hij in een nachtclub zag hoe twee mannen uit de club werden gezet omdat ze hand in hand liepen.

De presentator van De Mol tweete trok na de winst van de Belgen tegen Panama naar een nachtclub, waar hij getuige was van een hartverscheurd tafereel in een nachtclub. Op Twitter beschrijft hij het voorval. 

Embedded rich media on Twitter

Embedded rich media on Twitter

Hulplijn gelanceerd

Veel landen waarschuwen hun LGBT+ inwoners voor hun verblijf in Rusland tijdens het WK voetbal. Er wordt streng opgetreden tegen holebi's en ze hebben er ook geen rechten. Daarom wordt er een hulplijn beschikbaar gesteld waar je naar kan bellen indien je als holebi zou te maken krijgen met discriminatie. De hulplijn draagt de naam Coming out en je kan er praten met advocaten en psychologen die klaar staan om te helpen indien nodig.

Wanneer de hulplijn je kan helpen? Bijvoorbeeld als je toegang wordt geweigerd door diensten, je bent aangevallen of bedreigd met geweld of als je wordt beschuldigd van homoseksuele propaganda en er administratieve acties worden ondernomen.

Willekeurig

Deze hulplijn is nodig ondanks de discussies rond het nultolerantiebeleid van discriminatie in de voetbalwereld. Voetbalfans houden zich hier niet altijd aan en in Rusland wordt de situatie erger omdat er een beruchte propaganda van homoseksualiteit-wet is. Zowel Russen als buitenlanders kunnen een boete krijgen en zelfs gearresteerd worden. Buitenlanders kunnen daarbovenop ook nog gedeporteerd worden door de Russische federatie. Vijf jaar na de implementatie van deze wet is er nog steeds geen duidelijke beschrijving van wat de propaganda exact inhoudt en daarom kan ze willekeurig worden toegepast.

De hulplijn kan je telefonisch bereiken door een oproep of Whatsapp te sturen naar het nummer +7 (953) 170 97 71. Je kan de organisatie ook bereiken via e-mail op het volgende e-mailadres: [email protected].

De lijn registreert je oproep/bericht binnen een dag en je zal worden gecontacteerd door een advocaat die de situatie zal behandelen en advies geeft. In dringende gevallen zal een advocaat je meteen bellen en helpen. De hulplijn is tweetalig en kan je helpen in het Engels en Russisch, gedurende het volledige WK.

Indien je in andere delen van Rusland in de problemen zou komen, kan je het Russische LGBT+ netwerk contacteren via [email protected] of  +7 952 230 19 31.

Bron: 

Eigen verslaggeving, Persbericht