Wat je niet mag missen tijdens Antwerp Pride

14/06/2018 - 17:10
nieuws
Logo van de Pride Games
Van 8 tot 12 augustus is Antwerpen weer de hoofdstad voor LGBT+ personen en hun vrienden. Antwerp Pride staat dit jaar in het teken van identiteit. In een fraaie brochure van bijna 200 pagina’s dik komt dit thema uitgebreid aan bod en krijg je natuurlijk ook alle details over wat er die week in Antwerpen te beleven valt.

Het programma van Antwerp Pride is zo ruim, dat je erin zou verdrinken. We beperken ons daarom in dit artikel tot de hoogtepunten. 

Parade, sporters en debaters

Eén evenement staat echter los van elke discussie, iedere smaak of seksuele interesse: het absolute hoogtepunt is de parade. Geen excuses, zaterdag 11 augustus moet je gewoon meedoen. De parade vertrekt opnieuw aan de Vlaamse Kaai en eindigt aan het Steen. Aangezien je daar dan toch bent, blijf je tot 23 uur feesten op het Steenplein met het Love United Festival. Hier mag je wel enige smaak laten blijken, want het feest is verspreid over twee podia. Op de Love Stage geven o.a. dj Dimitri d’Anvers en dj Joyadi Akarhet beste van zichzelf. Op de United Stage passeren o.a. Light Asylum en Woodpop de revue.

Dan is het daags voordien nog eenvoudiger. Jouw vrijdag begint om 13 uur in de Permeke-bibliotheek. Antwerp Pride en Het Roze Huis gaan dieper in op identiteit. De kopstukken van de Antwerpse politiek gaan met elkaar in debat, gemodereerd door out politicoloog Dave Sinardet. Inschrijven is wel noodzakelijk.

Nadien ren je in strakke sportkledij naar het Theaterplein voor de meest opvallende nieuwkomer van deze Antwerp Pride: de Pride Games. Hier zullen divers samengestelde teams het tegen elkaar opnemen om de regenboogvlag te veroveren. Behalve sportiviteit zijn ook creativiteit, kennis en teamkwaliteiten vereist. Het heeft er namelijk alles van weg dat de proeven ludiek zijn opgevat. Wil je meedoen aan battles als Save the Queen en de Lipstick Challenge, moet je je ook hiervoor inschrijven (doe het nu en pak alvast de vroegboekkorting mee).

Antwerp Queer Arts Festival (AQAF)

Antwerp Pride biedt opnieuw een heerlijke brok LGBT+ gerichte kunstbeleving. AQAF ging vorige jaren een week voor de parade van start en dit jaar zelfs nog iets vroeger. Op donderdag 2 augustus geeft Galerie Verbeeck-Van Dijck, vlakbij het MAS, het startschot met de vernissage van de expo Out of Focus

Ook nieuw: het hele festival wordt een ‘base camp’ opgezet in het Stadsmagazijn. Je kan er deelnemen aan workshops en debatten, of gewoon iets drinken. 

Van 3 tot 5 augustus organiseert Cinema Cartoon’s een Film Fest. Daar zal het bewijs worden geleverd dat ook kunstliefhebbers rode oortjes kunnen krijgen. Meer vertel ik er niet over, maar het is op 4 augustus en niet toevallig (tot) in de late uurtjes.

Niet te missen is de literaire avond waar Maud Vanhauwaert je op trakteert. Zij is momenteel Antwerpens stadsdichteres en een van de curatoren van dit festival (de organisatie spreekt zelf van ‘artistic promotor’). Onthoud zeker 8 augustus.

Voor het volledige programma van AQAF en om tickets te bestellen, slechts één adres: www.queerarts.be.

Niet te missen feesten

Vanzelfsprekend is Antwerp Pride de ideale gelegenheid om dagenlang te feesten. Bij Bonaparte gaat de Rainbow Bar al open op 8 augustus, maar de Midsummer Party markeert traditiegetrouw de officiële opening. Café Den Draak en Het Roze Huis verwelkomen je opnieuw op donderdag, 9 augustus dus.

Op vrijdag kan je na de Pride Games op het Theaterplein blijven voor Roof of Love. Behalve dansers en drag queens draait dj Dimitri d’Anvers er ook.

Vanaf 20 uur opent ook het Felixpakhuis voor het feest van het Antwerp Queer Arts Festival. Een bijzondere locatie, muziek van Light Asylum en rapper Le1f en een unieke kunstige sfeer, zeg niet dat we je niet hebben verwittigd!

Feesten na de parade

Zet wel de wekker rond de middag, zodat je stevig kan feesten voor, tijdens en na de parade. Na zo’n tien uur in de frisse buitenlucht lonkt de Pride Night. Het officiële festival draagt de veelbelovende titel Pride Circus en vindt plaats op verschillende locaties.

Enerzijds kan je terecht in drie aangrenzende zalen aan de Rijnkaai. Songfestivalwinnares Netta zal optreden in De Shop, voor Extravaganza ga je naar Club Vaag en Bar Helder huisvest Cafe de Love.

Anderzijds is Ikon een fabuleuze discotheek, meer noordelijk gelegen aan de dokken. Ook hier heb je nog keuze. In twee zalen zet het grootse evenement H.I.M iedereen aan het dansen, terwijl een derde zaal gewijd is aan Flash. Dat klinkt misschien weinig bekend, maar het is de opvolger van de iconische Le You Gay Tea Dance, wat beslist niet alleen bij Brusselaars heerlijke herinneringen oproept.

Afsluitende feesten

Zet wel de wekker rond de middag, want zondag is er weer dat fantastische Closing Festival. In plaats van de Grote Markt moet je dit jaar naar het Steenplein. Des te gemakkelijker, want daar was je gisteravond ook nog. De publieksafsluiter wordt weer een kleurrijke mix met Kate Ryan, Mercury Rising, Coco Jr, Sofie en veel meer. Tegelijk moet je toch ook op de Grote Markt zijn, maar dan bij Bonaparte om de tiende verjaardag van Drama te vieren. Dimitri d’Anvers is er één van de dj’s, maar ik heb zo’n vermoeden dat hij toch pas zal draaien na afloop van het Closing Festival.

Red & Blue feest drie achtereenvolgende avonden en sluit die zondag af met de Pride Night Closing Party. Of je kunt naar Pink Sunday in Café De Lux gaan waar showqueens Sederginne, Zsa Zsa Lamor, Sally Monella en Skay Hentay je met open armen zullen verwelkomen.

Om echt af te sluiten, ga je op dinsdagavond 14 augustus naar de D-Club Official Afterparty. Het huidige La Gare 27, vroeger bekend van de zalige party’s van D-Club, is gevestigd op het Damplein. Niet te missen dus!

Meer info

Voor alle details, maar ook voor wie in dit platte mainstream-artikel zijn gading niet heeft gevonden, zoals de beertjes, de showqueen-aanhangers, de leerliefhebbers en de toffe gasten van het Hessenhuis: bekijk de volledige en meest recente agenda op www.antwerppride.com.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub