Europarlementsleden sturen regenboogveters naar voetballers WK in Rusland

09/06/2018 - 09:51
nieuws
regenboogveters
Volgende week dinsdag lanceert de LGBTI Intergroup van het Europees Parlement een oproep naar alle voetbalteams van de Europese Unie die deelnemen aan het WK voetbal in Rusland. De parlementsleden vragen de spelers om regenboogkleurige schoenveters te dragen tijdens hun wedstrijden en trainingen. Daarmee willen ze de huidige situatie voor de Russische LGBT+ gemeenschap aankaarten.

Het initiatief gaat uit van de liberale, sociaal-democratische, socialistische en groene fracties in het Europees Parlement. “De keuze van Rusland als gastland van een van de grootste internationale sportevenementen is controversieel. Sommigen roepen op tot een boycot als de democratische beginselen en de rechtsstaat in het gastland worden ondermijnd. Wij willen dit aangrijpen om de situatie ter plekke aan te kaarten. Daarom willen we je vragen de regenboogkleuren te laten zien en solidariteit te tonen met mensenrechtenactivisten in Rusland!”, aldus LGBTI Intergroup co-voorzitters Terry Reintke (The Greens/EFA) en Daniele Viotti (ALDE) in een brief aan de teams. 

Mensen die de veters willen verkrijgen, kunnen dat door een mailtje te sturen naar [email protected] met vermelding van hun adres (Engels of Duits). Reintke moedigt aan om zoveel mogelijk foto’s met de veters te delen op sociale media onder de hashtag #supportallcolours. 

Anti-propagandawet

De situatie voor de LGBT+ gemeenschap is erg verslechterd in Rusland de afgelopen jaren. In 2013 nam het Russische parlement een wet aan die het verbiedt positieve propaganda te voeren voor de LGBT+ gemeenschap in Rusland in het bijzijn van kinderen. Daardoor is iedere vorm van activisme door de LGBT+ gemeenschap, zoals een Pride, niet langer mogelijk. 

Sinds de introductie van deze wet horen we heel wat gruwelijke verhalen uit Rusland. Zo werd de beweging Occupy Pedophilia opgericht die via homodating app Grindr jonge homo’s naar afgelegen plaatsen lokt. Daar worden ze dan in elkaar geslagen en/of vermoord. Vorig jaar raakte ook bekend dat de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië actief homoseksuelen vervolgt, martelt en vermoordt. 

Tijdens het WK zal ZiZo verschillende artikels wijden aan de penibele situatie voor de LGBT+ gemeenschap in Rusland.


veters regenboog

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub