15-jarige hoofdrolspeler Vlaamse film 'Girl' wint prijs op Filmfestival Cannes

18/05/2018 - 17:57
nieuws
Een ballerina strikt haar schoenen
Victor Polster is in Cannes bekroond met de prijs voor beste acteerprestatie voor zijn hoofdrol als trans* meisje in 'Girl', het filmdebuut van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont. Polster kreeg de prijs in 'Un Certain Regard', een nevencategorie van het filmfestival.

'Ik ben extreem gelukkig met wat dit project al heeft teweeg gebracht," zegt de acteur in een persbericht. "Ik voel me ontzettend vereerd dat ik met deze fijne mensen heb mogen samenwerken en dankbaar dat Lukas mij uitgekozen heeft voor "Girl". Deze prijs komt als een totale verrassing, maar ik voel me des te gelukkiger dat ik hem net met deze film heb gewonnen."

Witte raaf

Polster won in de Un Certain Regard-selectie, een nevencategorie van de officiële selectie van het filmfestival dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst. Bij de casting was Dhont direct overtuigd van Polster: een jongen van vijftien die klassiek ballet kan dansen én die acteert.

Girl vertelt het confronterende verhaal van de vijftienjarige Laura die het wil maken als ballerina, maar die dagelijks moet omgaan met haar lichaam dat tegenstribbelt. Laura is immers een trans* meisje.

Staande ovatie

De film ging op 12 mei in première op het festival. Daar werd hij beloond met een minutenlang applaus en een staande ovatie. Toen de zichtbaar ontroerde Dhont met zijn cast en crew de zaal verliet, stonden er nog mensen te applaudisseren. De aanwezige Belgische en internationale pers was unaniem lovend.

Bron: 

Eigen verslaggeving



Hier niet op klikken aub