Infomoment voor lesbische koppels met een kinderwens

04/04/2018 - 16:14
Het is de laatste jaren juridisch gezien makkelijker geworden voor lesbische koppels om samen kinderen te krijgen. Het wettelijke kader werd enkele jaren geleden veranderd, waardoor meemoeders niet meer officieel hun eigen kinderen hoeven te adopteren. Ook op wetenschappelijk vlak is er veel meer mogelijk dan vroeger. Maar maakt dat het echt wel allemaal makkelijker? Wat moet er wel nog allemaal geregeld worden? En hoe begin je eraan?
Wanneer je als lesbisch koppel kinderen wil, wil dat sowieso zeggen dat je eerst door de administratieve en juridische mallemolen moet. En daar komen natuurlijk een hoop belangrijke beslissingen bij kijken. 
 

Infomoment voor wensouders

“We merken dat lesbische koppels veel beslissingen moeten nemen.” zegt Isabelle Stuyver, klinisch psychologe en fertiliteitsconsultente aan de UZ Gent, “Enerzijds moeten ze beslissingen nemen over de organisatie van hun gezin, maar anderzijds ook over de fertiliteitsbehandeling die ze zouden willen.”
 
Daarom organiseert het UZ Gent op 19 april 2018 een infomoment voor lesbische koppels met een kinderwens. Daar is niet alleen aandacht voor het wettelijk kader, maar er wordt onder ook meer ingezoomd op de verschillende soorten ouderschap die mogelijk zijn.
 
“We kregen het idee om een informatief moment aan te bieden, voornamelijk omtrent de mogelijkheden om hun wens te vervullen: de verschillende types donoren, welke mogelijke behandelingen er allemaal zijn binnen het ziekenhuis,.. We hebben ook een Nederlandse gastspreker die ook een aantal thema's zal opnemen, meer specifiek bekende donoren en co-ouderschapsregelingen”, aldus Stuyver.
 

Een groot vraagteken

“Zo’n infomoment is geen overbodige luxe”, vindt ook wensmama Joke. “Wanneer je in dit proces stapt, heb je geen flauw idee van wat er allemaal op je afkomt. Je weet niet goed waar te beginnen, en alles is eigenlijk één groot vraagteken. Wij waren erg onder de indruk van alle beslissingen die we moesten maken. De behandeling verschilt per ziekenhuis en moet je dus zelf kiezen, daarnaast moet je kiezen of je een onbekende of een bekende donor wil en ga zo maar door. Wij hebben heel wat avonden aan de keukentafel doorgebracht.”
 
Om die reden heeft het UZ Gent ook gezorgd voor de aanwezigheid van twee koppels die al door het hele proces zijn gegaan. 
 
“We merken dat wensouders niet altijd ervaringsverhalen in hun omgeving hebben,” zegt Isabelle Stuyver, “terwijl zo'n verhalen helpend en een ontzettende rijkdom zijn in het maken van beslissingen. Daarom hebben we gezorgd voor getuigenissen van twee koppels die reeds ouder zijn, elk met hun verhaal.”
 

Praktisch

Het infomoment gaat door op 19 april in UZ Gent, Auditorium Z, om 19u. Deelname is gratis, maar je bevestigt best even je komst vóór 11 april op [email protected].
Meer info
 
Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub