Gent begint met praktijktesten tegen discriminatie van holebi's

27/03/2018 - 17:18
Holebi's die in Gent een huis willen huren worden soms gediscrimineerd op basis van hun seksuele geaardheid. De stad wil daarom praktijktesten invoeren om discriminatie van holebi's op de woningmarkt op te sporen.
De stad Gent wil praktijktesten invoeren om achterstelling van holebi's op de woningmarkt aan het licht te brengen. "We krijgen signalen dat holebi's worden gediscrimineerd op basis van hun geaardheid, een bijzonder jammere zaak", zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz. 
 

Discriminatie gedaald

De Stad Gent voerde in 2016 als eerste lokale overheid in Europa structurele praktijktesten in om discriminatie op basis van afkomst en beperking te bestrijden. Omdat die praktijktesten blijken te werken en de discriminatie effectief doen dalen, worden ze  binnenkort uitgebreid. "We gaan nu ook de discriminatie op holebi's inbedden in onze praktijktesten", zegt Tapmaz.
 

Vuile lesbienne?

Recent overkwam het Cathy Heyman toen ze op zoek was naar een nieuwe woonst. “In feite heeft een huisbaas of een immokantoor helemaal geen zaken met mijn seksuele geaardheid, dus ik had me op voorhand niet geout. Maar omdat ik in de LGBT+ beweging werk, wekte dat blijkbaar wat vermoedens op bij het immokantoor.”
 
“Ik heb ‘daar’ geen problemen mee”, zei de dame van het immokantoor. “Ik hoef je seksuele geaardheid ook niet te weten, maar sommige eigenaars vinden lesbiennes vuil.” Die uitspraak duidt erop dat iemands seksuele geaardheid toch een factor kan zijn om al dan niet aan die persoon te verhuren. 
 
“Ik heb het toch lastig met het feit dat ik op mijn woorden moest letten en niet 100 procent mezelf kon zijn. Daarom nam ik contact op met het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Ik wil weten wat er echt aan de hand is. Een woning is een basisrecht, gediscrimineerd worden omwille van je seksuele geaardheid is niet oké.”, besluit Heyman.
 

Vermoeden volstaat

“Discriminatie op de huurmarkt op basis van je seksuele geaardheid komt minder vaak voor dan discriminatie op basis van je herkomst, je werksituatie of een beperking. Dat neemt niet weg dat veel mensen niet weten dat ze worden gediscrimineerd, laat staan dat ze het melden. Vaak durven holebikoppels zich ook niet te uiten omdat ze conservatieve reacties vrezen vanuit verhuurderszijde. We raden mensen aan om bij twijfel contact op te nemen met Unia. Een vermoeden volstaat al, wij onderzoeken elk geval apart. ” zegt Sophie Vanonckelen van contactpunt Unia Regio Gent. 
 

Niet trans* inclusief

“Praktijktesten zijn een essentieel element in het in kaart brengen en bestrijden van discriminatie van holebi’s op de huurmarkt. Discriminatie tegenover trans* personen blijft momenteel wel onder de radar. We vragen dat de Stad Gent ook hen meeneemt in dit verhaal”, stelt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.
 
“Op dit moment gaan we mogelijke discriminatie na via correspondentietesten”, licht Tapmaz toe. “De methode laat ons toe om op grote schaal na te gaan wie wordt gediscrimineerd en dat in kaart te brengen, maar ze heeft ook nadelen. Er is een risico dat de discriminatie verschuift naar een latere fase van het verhuurproces, zoals het bezoek van de woning. Met correspondentietesten is het bovendien moeilijk om bepaalde discriminatiecriteria te onderzoeken. Mijn ambitie is daarom om op termijn ook andere vormen van praktijkonderzoek mogelijk te maken", besluit schepen Tapmaz.
 
Discriminatie op de huurmarkt melden kan op de website van Unia of op het gratis nummer 0800 12 800 of bij de Holibifoon op het gratis nummer 0800 99 533.
 
Bron: 

Eigen verslaggeving, BelgaHier niet op klikken aub