Mogen medici binnenkort hulp weigeren aan LGBT+'s in de VS?

24/03/2018 - 10:05
Het Amerikaanse departement voor gezondheid heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij medici de kans krijgen om hulp te weigeren aan bepaalde bevolkingsgroepen als dit in strijd is met hun persoonlijke, religieuze of morele opvattingen. Dit voorstel komt niet als een verrassing, het is immers geen geheim dat Donald Trump en zijn administratie in het Witte Huis niet altijd even vriendelijk zijn voor vrouwen en LGBT+'s.

Het wetsvoorstel boezemt terecht angst in. Als een dokter omwille van persoonlijke morele redenen hulp kan weigeren aan een patiënt,  dan kan dit levensgevaarlijk zijn voor die persoon. De dokter is zelfs niet verplicht om de patiënt door te verwijzen. Vele medici spreken zich al uit tegen deze wet en zeggen dat het de plicht is van medisch personeel om hulp te bieden, aan iedereen. Dit staat namelijk in hun ethische code.

Vrije meningsuiting?

Volgens Roger Severino, de directeur van het departement van gezondheid, zal deze regel niet leiden tot discriminatie. Het is volgens hem een kwestie van vrije meningsuiting. Maar je mening uiten is iets helemaal anders dan weigeren om iemand te helpen die medische verzorging nodig heeft.

Tyra Hunter

Dit wetsvoorstel doet denken aan Tyra Hunter, een trans* persoon die in 1995 het leven liet nadat medici hulp weigerden. Hunter was slachtoffer van een auto-ongeval. Als de medici ter plekke onmiddellijk hulp hadden geboden, dan had Hunter een overlevingskans van 86 procent gehad.
 
Amerikaanse stemmers kunnen nog tot 27 maart protest aantekenen tegen dit wetsvoorstel.

Bron: 

AdvocateHier niet op klikken aub