Belgen accepteren holebi's, maar haatmisdrijven blijven

27/01/2018 - 09:18
Belgen staan positief tegenover holebi's. Toch worden holebi's nog te vaak beledigd op straat, dat zegt Bram Sebrechts van het interfderaal gelijkekansencentrum Unia. Vijf jaar geleden werd het interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie gelanceerd.

Het interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie werd in 2013 gelanceerd in de regering van Elio Di Rupo​ (PS). Het plan liep eind 2014 af, maar de huidige regering van Charles Michel (MR) heeft het actieplan nog niet vernieuwd. 
 
In 2016 opende Unia 104 dossiers over mogelijke discriminatie op basis van seksuele oriëntatie. Dat is twaalf procent meer dan 2015 en ruim en vijfde meer dan in 2012. Meer dossiers staat weliswaar niet per se gelijk met meer incidenten. 
 
"We hebben ingezet op het toegankelijker maken van de politie voor mensen uit de holebigemeenschap, die vroeger vaak vijandig stonden tegenover de autoriteiten", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs aan De Morgen. "Zo hebben verschillende politiekorpsen, zoals dat van Gent, veel extra inspanningen gedaan. We hopen dat mensen zo sneller naar de autoriteiten stappen." 
 
Wel meer steden, gemeenten politiekorpsen zetten in op holebi's en transgenders. Lokale Politie Antwerpen roept elk jaar naar aanleiding van Antwerp Pride op om elke vorm van geweld te melden. 

Meer acceptatie

Uit peilingen blijkt bovendien dat de acceptatie in de maatschappij voor holebi's en transgenders steeds groter wordt, "maar ook dat zegt niets over het aantal haatmisdrijven", aldus Borghs. 
 
"Het klopt inderdaad dat de houding van mensen tegenover holebi's als je ernaar vraagt in algemene termen positief is", zegt ook Bram Sebrechts van Unia aan De Morgen. "Haast niemand maakt dan een punt van gelijke rechten, het recht op huwelijk. Wordt dat concreet en lopen op straat twee mannen hand in hand dan zien we dat die aanvaarding vervaagt en niet meer zo pertinent is."

Rechtbank 

Unia stapte in 2016 acht keer naar de strafrechtbank voor haatmisdrijven, waaronder drie keer voor misdrijven die te maken hebben met seksuele oriëntatie. 
 
"Die trend komt ook terug als we naar de afgelopen tien jaar kijken: verhoudingsgewijs gaan we dan meer naar de strafrechter dan dat we dossiers openen vanwege seksuele oriëntatie (vijf procent van de dossiers)", zegt Sebrechts. "Het feit dat we ons als burgerlijke partij stellen, onderlijnt de ernst van de feiten. Het bevestigt dat geweld tegenover holebi's wel degelijk nog bestaat."

Dit voorjaar?

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) belooft een nieuw interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie tegen maart of april. 
 
Voor çavaria is er in een nieuw plan vooral nood aan een duidelijke overkoepelende visie. "We waren destijds zeer tevreden dat het plan er was. Er waren al veel aparte initiatieven, en het was erg belangrijk dat er een afstemming was tussen de diensten en de regering", zegt Borghs. "Waar we toen vooral op wachtten, was een overkoepelende visie, die gedragen wordt over de verschillende legislaturen heen. De verschillende ministers leggen verschillende nadrukken, maar we gaan ervan uit dat ze allemaal hetzelfde doel hebben: het verminderen van transfoob en holebifoob geweld."

Correctioneel

Çavaria hoopt dat er voldoende middelen worden vrijgemaakt voor het voeren van het actieplan. Ook Unia kijkt uit naar een plan dat gesteund wordt door alle regeringen in België. 
 
Het gelijkekansencentrum roept opnieuw op om holebifobe haatteksten door de correctionele rechtbank te laten behandelen, en niet door een assisenjury. "Die samenroepen in een omslachtige procedure wat ertoe leidt dat auteurs van holebifobe haatteksten ongestraft blijven", zegt Sebrechts nog.

Bron: 

Belga, De MorgenHier niet op klikken aub