Een overzicht van prides in België, Europa en de wereld in 2018

08/01/2018 - 11:01
In Europa is het nog iets te vroeg om al van prideseizoen te spreken, maar over de Evenaar is het volop zomer en dus zijn er het hele jaar door gayprides. Ook op ons continent kan je echter al prides vieren. We zetten er voor jullie enkele op een rijtje.

Wil je vroeg starten, kan je in Kopenhagen terecht op 10 februari voor Copenhagen Winter Pride. Diezelfde dag zet Rainbow Reykjavik Winter Pride IJsland in vuur en vlam. 10 februari blijkt een populaire dag, want in Londen is er dan National Student Pride. Op 24 februari is er daar de UK Winter Pride.
 
De Franse Alpen strijden op 24 maart om de LGBT-skiërs. Les Menuires houdt een European Gay Ski Week en Tignes de European Snow Pride.  

België 

De Fiertés Namuroises in Namen vieren op 5 mei hun tiende verjaardag. De perfecte reden om de taalgrens eens over te steken.
Twee weken later, op zaterdag 19 mei, paradeert de Belgian Pride door de straten van Brussel. De tweede zaterdag van augustus is dan weer de vaste dag van Antwerp Pride. Op zaterdag 11 augustus passeert de parade langs de Schelde.

Nederland

Er zijn tal van prides in Nederland. Alkmaar Pride vindt plaats op 26 mei en Utrecht Canal Pride op 16 juni. Elk jaar organiseert een andere stad in Nederland de officiële Roze Zaterdag. Dit jaar valt die eer Gouda te beurt op 23 juni. Op 23 juli is er Roze Maandag Tilburg
 
Op zaterdag 4 augustus varen de regenboogboten uit voor Pride Amsterdam. Rotterdam Pride vindt plaats op 29 september. 

Frankrijk

Frankrijk is traditioneel gastheer van heel wat prides. De datum is nog niet officieel, maar allicht vindt de Marche des Fiertés de Paris op 30 juni plaats. Van 4 tot 12 augustus organiseert Parijs ook het sporttornooi Paris 2018 Gay Games 10.
 
Rijsel is niet ver van België. Er is zelfs een rechtstreekse trein van Antwerpen tot het station Lille-Flandres met haltes in Sint-Niklaas, Lokeren, Gent, Waregem, Kortrijk en Moeskroen. De 23ste Lesbian Gay Bi(e) Trans' Intersexe Pride de Lille vindt plaats begin juni. 

Luxemburg

Luxemburg? Echt? Waarom niet? Het kleine groothertogdom heeft een homoseksuele premier. GayMat communiceert nog geen datum, maar Luxembourg Pride wordt meestal begin juli gehouden. 

Verenigd Koninkrijk

Met Eurostar ben je er zo en de ferry vanuit Duinkerke is spotgoedkoop als je een beetje slim boekt. Links rijden is leuk. Rij naar Londen voor Pride in London op 7 juli. 
 
Brighton and Hove is de meest roze gemeente van het Verenigd Koninkrijk. Brighton Pride is voorzien voor 4 augustus.
 
Heb je een zwak voor Schotten? Zet dan Pride Edinburgh op 16 juni in agenda. Wil je Wales ontdekken? Voor Pride Cymru moet je op 25 augustus in Cardiff zijn.

Duitsland

In Duitsland heten prides vaak CSD. Dat is de afkorting van Christopher Street Day en verwijst naar de eerste strijdvaardige prides in de Verenigde Staten. CSD Köln of Cologne Pride vindt plaats op 7 juli.
 
CSD Berlin in Berlijn vindt plaats op 28 juli. CSD München vindt twee weken eerder plaats, op 14 juli.  Fantasypride op 8 september is dan weer een LGBT-evenement in Phantasialand

Scandinavië

Oslo Pride feest op 30 juni. Reykjavik Pride concurreert met Antwerpen op 11 augustus. Stockholm organiseert op 4 augustus EuroPride 2018 en geeft dan de fakkel door aan Göteborg op 18 augustus. Op die dag is er echter ook Copenhagen Pride, de zomerversie. 

Middellandse Zee

Verkies je een pride met weinig kleren aan? Dan kan je kiezen uit een plejade prides om en rond de Middellandse Zee. Denk aan Roma Pride in Rome op 9 juni, Ibiza Gay Pride op 16 juni, Sitges Gay Pride op 17 juni, Pride Barcelona op 30 juni of Orgullo LGBT de Madrid op 7 juli.
 
Op 10 juni kan je Griekse cultuur combineren met Athens Pride in Athene. Of waarom niet naar Malta Pride in september? Het land staat op 1 in de ILGA-Europe-hitparade van LGBT-rechten.
 
Tel Aviv heeft als bijnaam 'The Bubble' omdat het qua mentaliteit los leeft van de harde realiteit in de rest van Israël. Tel Aviv Pride wordt georganiseerd door de toerismedienst en wordt wel eens beschuldigd van pinkwashing. Maar dat lijkt feestvierders en andere liefhebbers van gespierde lichamen niet te deren. 
 
Niet aan de Middellandse Zee maar in de Atlantische Oceaan ligt Gran Canaria. Voor Maspalomas Gay Pride moet je op 12 mei ginder zijn. Maspalomas Winter Pride is in november. 
 
Vergeet je zonnecrème niet. 

Oostwaarts

Wil je een activistische pride op een plek waar holebi's en transgenders net iets harder moeten strijden voor erkenning? Trek dan oostwaarts. Vienna Pride op 16 juni in Wenen doet je misschien dromen van Sisi en Franz Joseph. Daar is de strijd niet pertinent.
 
Maar de Baltic Pride, dit jaar op 9 juni in Riga, maakt een statement voor holebi's en transgenders in Estland, Letland en Litouwen. 
 
Belgrade Pride in Belgrado op 16 september brengt je in een land dat nog littekens draagt van de burgeroorlog. De strijd in een land van machisme is er des te relevanter.
 
In Polen kan je het Festiwal Queerowy Maj op 19 mei combineren met een citytrip Krakau. In juni is er de Parada Równości of Gelijkheidsmars in Warschau. 
 
Praag in Tsjechië feest op 11 augustus. 

Amerika

Met de Republikein Donald Trump als president hebben holebi's en transgenders in de Verenigde Staten heel wat redenen om te protesteren en zichtbaar te zijn. De eerste pride was een oproer in New York in 1969. NYC Pride houdt een March op 24 juni.
 
Aan de andere kant van het land is er in Los Angeles het LA Pride Festival op 9 en 10 juni. Capital Pride in Washington DC is ook op 10 juni. Pride Festival San Francisco vindt plaats op 23 juni. 
 
Canada doet het beter voor holebi's en transgenders. Fierté Montréal is gepland voor 19 augustus. Pride Toronto is op 23 juni en Pride Vancouver op 5 augustus. Misschien kom je er eerste minister Justin Trudeau tegen. De liberaal heeft speciaal een collectie roze hemden voor pridebezoeken. 

Latijnse zwoelheid

Pride aan Copacabana? Rio Pride is in november. De pride in São Paulo is voorzien op 3 juni.
 
Argentinië spreekt misschien minder tot de verbeelding dan Brazilië, maar Buenos Aires Pride is ook in november. 

Afrika

Prides in Afrika zijn moeilijk. Ze bestaan, maar dat bestaan is onzeker. In Zuid-Afrika is de situatie gelukkig iets beter. Cape Town Pride loopt van einde februari tot 3 maart. 

Verre Oosten

Tokio heeft twee, concurrerende prides. Tokyo Rainbow Pride vindt plaats op 5 mei in het Yoyogi-park. Dat is het park voor cosplayers en voor al wie 'anders' wil zijn. Tokyo Pride heeft nog geen datum.
 
Het Korea Queer Culture Festival in Seoel communiceert nog geen datum voor 2018. Vorig jaar vond de pride eind juli plaats.
 
Taiwan is op weg het eerste land in Azië met het homohuwelijk te worden. Het is een land om te ontdekken en Taipei heeft een bijzonder leuke gayscene. Er is nog geen datum voor 2018, maar in 2017 vond Taipei Pride plaats eind oktober.

Australië

Wie kent Sydney Mardi Gras niet? Speedo's, surfers en optredens van wereldsterren. Dit jaar wordt gegokt op Cher. De parade en concert zijn op 3 maart. 
 
Australië heeft wat te vieren. Holebkoppels kunnen nu immers trouwen. Wil je het iets intiemer beleven? Trek dan naar het hipstergezellige Melbourne voor Midsumma. De parade door St. Kilda is gepland voor 28 januari.
 
Zijn je koffers al gepakt? 
 
 
Opgelet: de data die we hier meegeven zijn diegene die we online vonden. Deze kunnen dus veranderen. Deze lijst is geen volledige lijst. Transgenders, bears, liefhebbers van leer en fetisjes organiseren eigen festiviteiten. Er zijn ook tal van andere 'algemene' pridefestivals. 

Bron: 

Eigen verslaggeving