RECENSIE | Bas de beer overwint zijn angst voor mensen

03/01/2018 - 16:31
4
Sophie Van Kerckhoven (°1989) werkt als teamcoördinator van een vroedvrouwenteam. Daarnaast houdt ze van reizen en drummen. Beertje lief is een prentenboek van haar hand, waarvoor Anne Schneider illustraties in kleur maakte. Het boek wijkt subtiel af van stereotiepe rolpatronen en klassieke gezinnen met mama en papa.

Beertje Bas woont in het berenbos, samen met zijn ouders en zijn vriendjes. Overdag slapen ze. ’s Nachts vertellen ze elkaar enge verhalen over de mensen die buiten het bos wonen. Ze zijn groen, zo wordt verteld, en ze eten beren… Zou dat echt zo zijn?

Mensen ontdekken

Wanneer Beertje Bas op een dag te vroeg wakker wordt, omdat het licht van de zon in zijn slaapholletje schijnt, hoort hij ze: mensen! Maar ze lachen. Hoe kan dat? Hij neemt stiekem een kijkje en stilaan verdwijnt zijn angst voor mensen… Want ze zijn niet groen. Met hun twee benen zien ze er eigenlijk heel gewoon uit.

Verloren knuffel

Maar dan ontdekt Beertje Bas een babybeertje! Zou het dan toch waar zijn, dat mensen slecht zijn? Hoewel hij nu toch weer erg bang wordt, overwint hij zijn angst. En hij bekijkt het beertje wat beter. Het is geen echt beertje. Is het de knuffel van het meisje dat hij in het bos zag? Beertje Bas besluit dat hij de knuffel moet terugbezorgen. Hij zou zijn knuffeltak, Takkie, ook erg missen als hij die zou verliezen.

Oog voor detail

De illustraties in het boek Beertje Lief nodigen uit tot kijken. Anne Schneider heeft het bos van de beren met veel oog voor detail bedacht. Het bed waarin Beertje Bas slaapt, bestaat uit boomstammen en bladeren, en in het bos wonen ook konijnen.
 
Een lief verhaal waarin bang zijn en angst overwinnen centraal staan. Zonder opdringerigheid brengt Anne Schneider in haar illustraties nuances aan, zodat het verhaal ook voor kinderen met een migratieachtergrond herkenbaar kan zijn. Dat het kleine meisje in het boek twee papa’s heeft, wordt ook niet verder uitgelegd. Dat maakt dit boek verfrissend zonder moraliserend te zijn.

Beertje lief, Sophie Van Kerckhoven, Anne Schneider, Clavis, 2017,ISBN 978 90 448 3135 1
Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub