Tsjetsjenië achtervolgt homo's ook in het buitenland

13/10/2017 - 10:12
Beeld: Peter Hershey (Unsplash)
Homo- en biseksuele mannen zijn niet veilig in Tsjetsjenië. De Russische deelrepubliek jaagt ze op, houdt ze vast, mishandelt ze en verplicht families van de betrokkenen het 'bloed te zuiveren'. Lees: de mannen te doden.

De situatie in Tsjetsjenië is voor (vermeende) homo- en biseksuele mannen zwaar genoeg. Sommigen slagen erin te vluchten naar elders in Rusland of naar het buitenland. Litouwen, Duitsland en Nederland hebben bekendgemaakt dat ze Tsjetsjeense vluchtelingen opvangen. Andere landen laten vluchtelingen komen en huisvesten ze, maar maken dat in het belang van de vluchtelingen niet bekend.
 
Boris Dittrich is verantwoordelijk voor het LGBT-programma van Human Rights Watch (HRW). Hij sprak met twee Tsjetsjenen die naar het Westen zijn gevlucht. 

Afpersing

Bula en Zelim, die schuilnamen gebruiken, getuigen dat ze ontvoerd en gemarteld werden in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. "De politie perste ons af omdat we homo zijn. Ze dreigden ermee ons te outen bij onze families. We betaalden hen veel om dit niet te doen."
 
Bula toont Dittrich een foto die gemaakt is in Moskou. "Ik ben aangevallen door twee Tsjetsjenen die me hadden opgespoord. Nadien ben ik gevlucht naar West-Europa." Dat was in 2016, voordat de klopjacht bekend raakte.

Terugkeer

De dreigementen houden niet op. "De politie eist van mijn ouders dat ik terugkeer", vertelt Bula. "Als ik dat niet doe, dan dreigen ze ermee om mijn vader op te pakken. Dat betekent martelingen of erger." 
 
Bula en Zelim krijgen berichten van mensen die ze een keer of twee ontmoetten in Grozny. "Ze willen ons hier in dit land of elders in West-Europa ontmoeten. Maar we verdenken hen ervan ons te willen ontvoeren naar Tsjetsjenië."
 
"We hebben de eer en de reputatie van ons land bezoedeld door asiel aan te vragen op grond van onze seksuele geaardheid en nu willen ze ons straffen", getuigt Bula. "Als de overheid het niet doet, dan wordt er verwacht dat onze familie ons doodt. Dat is al enkele van onze vrienden overkomen."
 
Zelim sluit af: "Ik mis mijn moeder."

Bron: 

Human Rights WatchHier niet op klikken aub