Meer dan honderd Vlamingen gebruiken preventief PrEP

17/07/2017 - 11:13
Beeld: Jeffrey Beall - Wikipedia
PrEP
Sinds 1 juni wordt PrEP terugbetaald. Al meer dan honderd mensen in Vlaanderen gebruiken nu preventief het preventiemiddel tegen hiv en aids. Dat schrijft De Standaard.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Sinds 1 juni wordt PrEP-middel Truvada in België terugbetaald.

Geen privilege voor heteromannen

Ondanks kritiek, dat het duur is en dat de overheid een 'losbandig leven' niet moet terugbetalen, neemt freelancejournalist Tim Devriese sindsdien PrEP.

"Vroeger ging elk seksueel contact gepaard met de schrik dat ik een ongeneeslijke infectie kon oplopen. Een onbezorgd seksleven is geen privilege van heteromannen", zegt hij hierover in De Standaard.

Naast homo- en biseksuele mannen nemen ook vrouwen met een seropositieve partner en die zwanger willen worden PrEP.

Duur?

PrEP kan maandelijks 500 euro kosten indien niet terugbetaald. Maar volgens de Universiteit Gent kan het aantal nieuw hiv-infecties ­tegen 2030 met de helft afnemen. Nu telt België jaarlijks zo'n duizend nieuwe hiv-diagnoses. Zo'n halvering betekent een besparing van 34 miljoen euro.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voorziet in 2017 een miljoen euro voor de terugbetaling. Ze verwacht dit jaar 525 mensen te behandelen. Tegen 2022 kan dat oplopen tot 2.630 omdat de prijs van de pil zal dalen.

Bron: 

De Standaard