Kunstcafé DOKA in Antwerpen combineert drankjes met fotografie

14/07/2017 - 09:50
Beeld: Timothy Junes
DOKA
Jeroen van Bergen opende DOKA, een café, een expositieruimte en een winkel.

Drie in één, dat is waar het bij DOKA om draait. Jeroen van Bergen, de bedenker van het concept, heeft roots in de fotografie. Hij ziet dat er een opleving is van het zelf ontwikkelen van films en afdrukken van foto’s. Zoals men dat deed voor de komst van het digitale tijdperk.

Sociale media

"Uit eigen ervaring weet ik dat het voor beginnende fotografen moeilijk is om vaste voet aan de grond te krijgen. Dat klinkt misschien gek met de huidige social media, maar het is wel zo", vertelt Jeroen van Bergen. 

"Voor je het weet, sneeuw je onder op Facebook of Instagram. Daarom heb ik ook een fotogalerie waar men kennis kan maken met werk van fotografen. Elke paar maanden hebben we een nieuwe expositie. Het is fotografie die moet prikkelen, inspireren of je gewoon verbaasd doen staan."

"Ik mag gerust zeggen dat de eerste expositie in mijn ogen echt bijzonder is. De Antwerpse fotograaf Marcel Lennartz heeft het voor elkaar gekregen om direct na het 24-uur durende toneelstuk 'Mount Olympus, To glorify the cult of a tragedy, a 24 hours performance' van Jan Fabre alle 28 acteurs te fotograferen. Dat is een werkelijk prachtig mooie portretserie geworden vol emoties."

Verkoop analoog fotomateriaal

"Er is een bijzondere beweging aan de gang, vooral bij de jeugd. Men gaat weer terug naar vroeger. Kijk naar de vinylplaat, de LP. Overal komen er weer winkels waar je deze kunt kopen. En deze ontwikkeling is ook gaande binnen de analoge fotografie", stelt van Bergen.

"In Japan is er in 2016 een stijging van 1200% geweest van de verkoop van analoog fotomateriaal ten opzichte van 2015. Sterker nog, de aloude diafilm 'Ektachrome' van Kodak wordt weer in productie genomen. Zelf heb ik meer dan twintig jaar in de donkere kamer ('doka') gestaan en weet daarom alles van het ontwikkelen en afdrukken van zwart-witfoto’s. En die kennis wil ik graag overbrengen via de shop. Tenslotte ligt mijn hart nog steeds bij de fotografie."

Gezellig

"En tot slot wil ik ook een plek waar de enthousiastelingen kunnen babbelen over fotografie, hun ervaringen en mislukkingen kunnen delen met het genot van een drankje, koffie of taartje. Overigens is het niet alleen bedoeld voor fotografen."

"DOKA ligt, zoals ik dat noem, op de MAS-as, ofwel de kortste route van het centrum van Antwerpen naar het Museum Aan de Stroom (MAS) en Eilandje. En dat zal zeker ook andere gasten aantrekken."

Chocobier

"Ook hier heb ik gekozen voor iets speciaals. Natuurlijk kun je het Belgische biertje kopen maar ook een Chocobier, wat ik overigens zelf heerlijk vind. Met het kleine café heb ik geprobeerd een gezellige sfeer te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen en waar kwaliteit belangrijk is."

Zo heb ik niet het doorsnee merk koffie, maar een ambachtelijk gebrande koffie van een Vlaams familiebedrijf. En ook de wijn is gekozen door een panel van liefhebbers. Kwaliteit staat wat mij betreft bij alles wat ik doe voorop. En als toetje een taartje van twee zussen uit Antwerpen die hun eigen bakkerij hebben.

DOKA
Lane Koepoortstraat 17
Antwerpen

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub