COLUMN | Babyverschoontafel

13/07/2017 - 14:13
Sommige dingen merk je totaal niet op. Klein of groot, dingen van het dagelijks leven. Tot je erop gaat letten, dan zie je het plots overal tot je er gek van wordt. Dit had ikzelf onlangs met openbare plaatsen voor het verversen van de luier van een baby. Voornamelijk hoe deze een verkeerd beeld geven en zelfs discriminerend en seksistisch zijn.

Je hebt ze wel eens gezien, van die uitklapbare plastic bedjes met een koala op, ter beschikking gesteld voor het verversen van de luier van een baby. Heel handig als je met een kleine op stap bent en hij beslist een cadeautje voor je achter te laten. Wat kan hier nu mis mee zijn? Helemaal niets. Toch een belangrijke opmerking. Je vindt deze babyverschoontafels amper of zelfs niet op de herentoiletten. Ik besloot zelf de test te doen en bezocht 15 verschillende zaken en hun toilet: een luchthaven, de Ikea, restaurants, enzovoorts. In geen enkel van deze zaken was er een babyverschoontafel beschikbaar voor mannen.

Vrouwonvriendelijk

Wat voor beeld geeft dit nu? Dat het de taak is van vrouwen en enkel vrouwen om voor het kind te zorgen en luiers te verversen. Zelfs op een plaats waar de babyverschoontafel niet op het toilet was, maar waar er een aparte ruimte was voorzien kwam het seksisme naar boven. Het icoon op de deur had namelijk een jurk aan. Waarom?

Alleenstaande vaders

Discriminatie en emancipatie van vrouwen buiten beschouwing gelaten, wat met alleenstaande vaders? Moeten die wachten tot ze terug thuis zijn om hun baby te verschonen? Wanneer ik een gescheiden vader hierover aanspreek, vertelt hij dat hij het wel eens aan een vriendin gevraagd heeft, of zij de kleine kon verschonen. Of zich excuserend vraagt of hij het damestoilet binnen mag. Daar maken de dames nooit een probleem van. Toch, je zou jezelf helemaal niet moeten excuseren, noch verantwoorden, er moeten genderneutrale babyverschoontafels zijn.

Homostellen

En wat nu als er helemaal geen vrouw in het spel is? Twee vaders samen met hun baby een dag naar de kust. Even eten en dan plots, die duidelijke kakblik op het gezicht van de baby gevolgd door een grijns. Even snuffelen, en ja hoor, het is prijs. Nog een halve dag te gaan aan het strand dus je kan onmogelijk het pakje in de luier laten. Een vriend die ik hierover bevroeg, geeft aan dat het voor een homo toch lastiger is om te vragen of je het damestoilet in mag. Dit omwille van spot. Uiteindelijk doen ze het wel, maar de drempel is best hoog. Je moet bijna moed verzamelen en het voelt niet prettig. Alsof een vieze, warme luier in het openbaar verversen nog niet erg genoeg was.

Bron: 

Eigen verslaggeving

babyverschoontafel deur
Beeld: Cristina Vanlook
Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub