Wordt Antwerp Pride te groot voor Stad Antwerpen?

11/07/2017 - 09:16
Beeld: Tom Vaes
Menigte tijdens Antwerp Pride
Antwerp Pride viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Het aantal bezoekers is de voorbije jaren sterk gestegen. Dat betekent een grotere inzet qua logistiek en beveiliging door de stad. "De vraag of de stad dit allemaal kan blijven dragen, is een punt van bezorgdheid", erkent Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Stad Antwerpen is vastbesloten om Antwerp Pride de komende jaren te blijven ondersteunen. Alleen is een blijvend groeiscenario niet zo evident.

"Regelmatig krijg ik een bezoeker over de vloer die negen keer een 'nee' heeft gekregen van de politie en andere diensten", gekscheert Bart De Wever over Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel. "Hij zegt dan: 'Ja maar, ik zou dat hier toch nog een uurtje langer willen laten duren en we willen misschien daar nog wat meer doen.' Dat zijn vragen waar je niet zo gemakkelijk ja op kunt antwoorden. Als je toegevingen doet aan Antwerp Pride, moet je die toegevingen immers ook doen aan organisatoren van andere evenementen. Nadien geef je vaak toch nog toe."

Draagkracht voor evenementen

Het aantal deelnemers aan Antwerp Pride neemt toe. Antwerp Pride is ook zeker niet het enige evenement dat 's zomers in Antwerpen plaatsvindt.

"We hebben nog nooit zoveel evenementen gehad", meent de Antwerpse burgemeester. "De vraag of de stad dit allemaal kan blijven dragen, is wel een punt van bezorgdheid. De Antwerp Pride is niet bepaald kleiner geworden. We willen allemaal meer en meer, maar het fysieke draagvlak van de stad, daar moet over nagedacht worden. Er moet wat aan gewrongen worden, wat verhuisd worden of andere veranderingen dringen zich soms op."

Astrant of veeleisend?

"We onderschatten de impact van ons evenement zeker niet", verzekert Bart Abeel. "We weten allemaal dat bepaalde veiligheidsaspecten een rol spelen. De stad probeert de organisatie van evenementen steeds begripvol te benaderen. We zijn soms astrant in onze vraagstelling."

"Astrant" verandert de Antwerpse burgemeester plagend in "veeleisend, zeg maar".

Bart Abeel zegt dat het zijn job is om veeleisend te zijn, als voorzitter van Antwerp Pride. Een taak die hij volledig vrijwillig doet, wat sommigen soms vergeten. "We leggen ons steeds neer bij de beslissingen van de stad. We leven afspraken heel loyaal na. De politie kan dat bevestigen: we zijn geen stressevenement wat betreft overlast naar de bevolking. Voor het overgrote deel van de Antwerpse bevolking toveren een glimlach om mensen hun gezicht. Voor zo'n groot evenement veroorzaken we verhoudingsgewijs bijzonder weinig overlast. We zijn een vzw, een veredeld amateurgezelschap. Zonder de stad kunnen we dit evenement niet realiseren."

Wederzijds begrip

Veel wederzijds begrip dus, maar over de schaalvergroting moet wel ernstig nagedacht worden. Antwerpen is qua omvang en hotelcapaciteit geen Londen, Berlijn of Madrid. De vraag blijft hoe ambitieus je qua bezoekersaantal kunt zijn. Sommigen stellen zich bovendien de kritische vraag of evenementen per se steeds moeten groeien om beter te worden.

Bij deĀ Gentse Feesten hebben ze alleszins de ervaring dat iets minder deelnemers best een verademing kan zijn.

Antwerp Pride vindt plaats van 9 tot en met 13 augustus. Het volledige programma vind je online.

Bron: 

Eigen verslaggeving