FOTO | Iedereen terugzien onder de zon op Unicorn Festival

09/07/2017 - 16:54
Beeld: Timothy Junes
4
Unicorn Festival
Al een vijftal jaar wil Unicorn Festival een evenement met een open geest zijn. Met een naam als Unicorn wordt duidelijk gemikt op holebi's en transgenders. Tijd om het van dichtbij mee te maken.

Het is mijn allereerste muziekfestival ooit. En dat op mijn 36ste. Omdat ik onverwacht vrij had en het weerbericht zon beloofde, ging ik in op de uitnodiging van enkele vrienden om naar Unicorn Festival te gaan. Op de affiche deejays die ik niet ken, maar dat maakt me niet uit. Voor de lage prijs van 13 tot 20 euro kan ik me sowieso niet bekocht voelen.

Keuvelen in de zon

Unicorn Festival starte om 14 uur en we komen toe om 15 uur. Het terrein van de Zeescouts op de Antwerpse Linkeroever is klein. Er is dan nog maar weinig volk. Tijd dus om een, twee, drie… cocktails te drinken bij een van de gesponsorde kramen.

Die theefabrikant deelt ook picknickdekentjes en zonnebrillen uit. Ideaal om te genieten van de zon, de muziek en de vrienden. Eigenlijk verschilt dit niet van de zomerbars die je vindt aan de overkant van de Schelde. Voor 20 euro koop je 14 bonnetjes en daarmee kom je even toe. Ook qua eten en drinken voel je je niet bekocht.

Volk stroomt toe

Pas tegen de avond komt er meer volk. Het terrein vult zich, maar er wordt nog niet gedanst. Neen, het is eerder een leuk samenzijn van vrienden van nu, kennissen die je al even niet meer zag en spoken uit je persoonlijk verleden.

"Er zijn drie evenementen per jaar wanneer je 'iedereen' ziet in Antwerpen", zegt Pieter, een van de vrienden die ik zaterdag tegenkom. "Je hebt de nieuwjaarsreceptie van Het Roze Huis - çavaria Antwerpen, de Antwerp Pride en dit is het derde evenement dat dat gevoel geeft."

Een treffende samenvatting van de sfeer. Mensen (weer)zien, drinken en eten.

De eerste heupen bewegen

Stilaan komt er beweging in de heupen. De Woodpop-tent opent om 18 uur en dat blijkt een katalysator. Velen voelen dat het tijd is om te dansen. Met het draaien van hitparademuziek biedt Woodpop van Red&Blue een Zaal Jacob-gevoel. Zaal Jacob in de Sudermanstraat in Antwerpen was dé hoofdlocatie voor de verenigingsfuiven. We spreken dan over het einde van de twintigste, begin eenentwintigste eeuw.

Gemengd

Er zijn tieners en twintigers, maar naar mijn gevoel zie ik vooral dertigers en veertigers. Dat vind ik leuk. Ik voel me hier geen dirty old man tussen de twinks. Het publiek is trouwens erg gemengd: hetero, holebi, cisgender, transgender, jonger, ouder, eenhoorns, multihoorns, met of zonder kleurrijke baard, met of zonder tatoeages…

Na vele danspasjes - mijn stappenteller telt danspassen als passen - beslissen we om 23.30 uur toch maar een tram naar rechteroever te nemen. De afterparty laten we links liggen. Sorry, ik heb geen zin meer om tot een onchristelijk uur uit te gaan.

We spreken af om volgend jaar opnieuw te gaan. Hopelijk werk ik dan niet en hopelijk is het dan mooi weer.

Bron: 

Eigen verslaggeving

unicorn01.jpg

Woodpop-tent
Timothy Junes

unicorn02.jpg

Hoofdpodium
Timothy Junes

unicorn03.jpg

Bonnetjes
Timothy Junes