Dubbel zoveel maar toch slechts vier holebi's in de Assemblée nationale

19/06/2017 - 14:54
Beeld: Wikipedia
Palais Bourbon in Parijs
Bij de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn vier openlijke holebi's verkozen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige legislatuur. De gay députés zijn allemaal mannen.

De nieuwe partij La République En Marche (LREM) van de nieuwe president Emmanuel Macron heeft een overtuigende, maar geen verpletterende meerderheid gehaald in de Assemblée nationale, het lagerhuis van het Frans parlement.

En hoewel er meer vrouwen dan ooit zijn verkozen, 223 van de 577 députés, zijn holebi's en transgenders ver te zoeken. Het contrast met het Verenigd Koninkrijk is groot, waar op 8 juni 45 out politici zijn verkozen in het Lagerhuis (dat in totaal 650 leden telt) en het Hogerhuis (dat in totaal 792 leden telt). Er zijn slechts vier openlijke holebi's verkozen in de Assemblée nationale.

De vier

Senator Luc Carvounas (PS) verhuist naar de Assemblée. Sébastien Chenu (FN) is verkozen in de verpauperde streek Nord (net over de Belgische Grens in de omgeving Rijsel). Bruno Bilde (FN) is verkozen in dezelfde omgeving, in het Nauw van Calais. Franck Riester van Les Républicains is herverkozen.

Florian Philippot, de nummer twee van het Front National is zijn zetel kwijt.

En Marche

LREM heeft geen openlijk holebiseksuel parlementslid. Nog niet, stelt de Franse LGBT-nieuwssite YAGG. Veel députés zijn politiek groen achter de oren en misschien gewoon nóg niet uit de kast.

Bron: 

YAGG, Libération

Hier niet op klikken aub