FOTO | Antwerpen uit de bol voor RuPaul's Drag Race Werq The World 2017

18/06/2017 - 17:47
Beeld: Tom Vaes
Kim Chi
Deze week streek de RuPaul's Drag Race Werq The World 2017 Tour neer in Stadsschouwburg Antwerpen. Tal van gays, fag hags en andere RuPaul's Drag Race-fanaten stonden garant voor een avond vol blitse kostuums en enthousiast gegil. ZiZo snoof de sfeer op.

De Werq The World 2017 Tour is een productie van Voss Events, Say What Entertainment en OUTtv. Dit jaar zond OUTtv het negende seizoen van de populaire dragqueenwedstrijd bijna gelijktijdig uit met de Amerikaanse zender Logo TV. Slechts een dag later, om precies te zijn.

Een mix van kandidaten uit de verscheidene seizoenen van de realityreeks maakten hun opwachting in Stadsschouwburg Antwerpen. Alyssa Edwards, Bianca Del Rio, Detox, Kim Chi, Latrice Royale, Shangela, Trinity Taylor en Violet Chachki gaven het beste van zichzelf.

Grofgebekt

Bianca Del Rio, winnares van het zesde seizoen, presenteerde de show. Throwing shade was een te lichte omschrijving voor haar stijl. Zelden zagen we zo’n grofgebekte dragqueen. Ze liet het publiek uit haar handen eten.

“Vorig jaar kreeg de show van RuPaul's Drag Race, die ook in Antwerpen te zien was, gemixte reviews”, geeft Jens Geerts van OUTtv toe. “Deze keer zijn ze vooral gegaan voor een lip sync for your life battle.” Voor wie het programma niet kent: op het einde van elke show moeten twee dragqueens de strijd aangaan om in de show te blijven. Belangrijk is om daarbij indruk te maken met betoverende danspassen en een feilloze lip sync. De winnaar van die battle krijgt van RuPaul de verlossende woorden ‘Shante, you stay’ te horen en de verliezer wordt weggewoven met ‘Sashay away’.

Lovende reacties

Het nieuwe concept maakt alleszins indruk, want alle bezoekers die ZiZo sprak en die zowel de huidige tourshow als de RuPaul's Drag Race Battle of the Seasons: 2016 Extravaganza Tour zagen, zijn meer te spreken over de RuPaul's Drag Race Werq The World 2017 Tour.

Betere kostuums en een hilarische presentatie zijn veelgehoorde reacties. Alleen het feit dat de tweede helft nogal snel moest afgewerkt worden, betreurden enkele fans.

Succesformule

De blijvende populariteit RuPaul's Drag Race maakt indruk. “Zeker in de gay scene, waar er op dragqueens toch vaak wordt neergekeken”, meent Jens Geerts. “RuPaul's Drag Race kan je zien als een combinatie van Project Runway en America's Next Top Model, maar dan met hilarische dragqueens als kandidaten. Het is een succesformule. Verder is RuPaul's Drag Race taboedoorbrekend. Het sleazy taalgebruik en het gegeven mannen die zich verkleden als vrouwen kwamen toch stevig aan in de VS. Een goede realityreeks heeft sterke oneliners nodig en die heeft deze show in overvloed.”

Dragqueens maintstreamen

Geerts merkt op dat er veel heterovrouwen naar de show komen, maar iets minder heteromannen. Mogen we stellen dat RuPaul de dragqueenscene de maintstreamcultuur heeft binnengeloodst? Wat Jens Geerts betreft wel. “Dragqueens hebben natuurlijk al langer een grote rol in de holebi- en transgenderbeweging gespeeld. Denk maar aan hun aandeel in de Stonewall-rellen. RuPaul heeft echter de dragqueenscene internationaal op de kaart gezet. Je kunt pas op het einde van iemands carrière zeggen hoe groots een persoon is, maar RuPaul zal de geschiedenis ingaan als een van de belangrijkste dragqueens ter wereld.”

Tranny-ophef

Toch is RuPaul niet volledig onbesproken. In 2014 brak er nog een fikse rel uit over het gebruik van de woorden ‘tranny’ en ‘shemale’ in de show. Verscheidene transgenders gaven aan die woorden als zeer transfoob te ervaren.

“De queens hier vanavond zijn zeer open-minded”, verzekert Jens Geerts. “RuPaul zei over dat incident: If you can’t love yourself, how the hell are you going to love somebody else? Maar een andere uitdrukking is ook van toepassing: If you can’t laugh at yourself, how the hell are you going to laugh at somebody else? Humor en zelfspot zijn heel belangrijk in het leven. Deze queens staan voor zelfrelativering.”

Seizoen 10 op OUTtv?

RuPaul's Drag Race is een van de best bekeken programma’s op OUTtv. Er is nog niet officieel aangekondigd dat er een tiende seizoen komt, maar iedereen vermoedt van wel. De zender zal ook in de toekomst het contract om RuPaul's Drag Race in Nederland en Vlaanderen te mogen uitzenden, trachten binnen te halen. Can I Get an Amen?

Fotoreportage

De volledige fotoreportage van de Werq The World 2017 Tour kan je bekijken op onze Flickrpagina.
 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub