Out lesbische Ana Brnabić wordt eerste minister van Servië

16/06/2017 - 09:44
Beeld: Twitter + Wikipedia
Vlag met foto Ana Brnabić
President van Servië Aleksandar Vučić heeft Ana Brnabić genomineerd om eerste minister te worden. Ze was de eerste lesbische minister in het ex-Joegoslavische land en treedt nu toe tot de heel selecte club van openlijk holebiseksuele regeringsleiders.

Servië is niet een land waar je dit verwacht. Het land scoort slecht op vlak van gelijke rechten voor holebi's en transgenders. Er is geen homohuwelijk, geen samenlevingscontract voor holebikoppels, geen antidiscriminatiebescherming. Homoseks is er pas in 1994 uit de strafwet gehaald.

Ex-premier en huidig president Aleksandar Vučić heeft de partijloze Ana Brnabić naar voren geschoven om eerste minister te worden. Het parlement moet haar volgende week nog het vertrouwen geven. De openlijk lesbische Ana Brnabić was eerder minister van Ambtenarenzaken en Lokaal Zelfbestuur. 

Eén hand

Out regeringsleiders zijn op één hand te tellen. De anderen waren en zijn: Jóhanna Sigurðardóttir, eerste minister minister van IJsland tussen 2009 en 2013; Elio Di Rupo, eerste minister van België tussen 2011 en 2014; Xavier Bettel, eerste minister van het Groothertogdom Luxemburg sinds 2013; Leo Varadkar, Taoiseach van Ierland sinds 14 juni 2017.

Bron: 

PinkNews.co.uk

Hier niet op klikken aub