Openlijk homoseksuele Leo Varadkar nu eerste minister van Ierland

15/06/2017 - 01:16
Beeld: Campaign For Leo + Wikipedia
Leo Varadkar
De 38-jarige dr. Leo Varadkar (Fine Gael) is de nieuwe Taoiseach van Ierland. Hij is de vierde openlijk homoseksuele regeringsleider ter wereld.

Dr. Leo Varadkar kreeg woensdag 57 parlementsleden achter zich, 50 stemden tegen hem en 45 onthielden zich. Nadien ging hij bij president Michael D. Higgins de ambtszegels halen. De 38-jarige Leo Varadkar (Fine Gael) is de nieuwe Taoiseach van Ierland. Hij is de vierde openlijk homoseksuele regeringsleider ter wereld. 

Taoiseach, Keltisch voor leider of aanvoerder, is hoe een eerste minister in Ierland wordt genoemd. Je spreekt het uit: ti-sjok

In het parlement bedankte Varadkar zijn voorganger Enda Kenny. "Dankzij zijn leiderschap ben ik een gelijke burger geworden", verklaarde de nieuwe Taoiseach. Een verwijzing naar het homohuwelijk..

Nummer 4

Varadkar is de vierde premier van een land die openlijk holebi is. De anderen waren en zijn: Jóhanna Sigurðardóttir, eerste minister minister van IJsland tussen 2009 en 2013; Elio Di Rupo, eerste minister van België tussen 2011 en 2014; Xavier Bettel, eerste minister van het Groothertogdom Luxemburg sinds 2013.

Bron: 

Irish Times, De Redactie, eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub