Rusland wil onderzoek naar situatie homo's in Tsjetsjenië

15/04/2017 - 00:00
Beeld: Wikipedia
Wapen van Rusland
Het Kremlin wil een onderzoek naar de "claims dat de rechten van homo's in Tsjetsjenië geschonden zijn".

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin en president Vladimir Poetin (Verenigd Rusland), wil een onderzoek naar de wantoestanden in Tsjetsjenië. 
 
Als werd het niet zo geformuleerd, maar wel: "We hebben geen weet van petities of klachten door leden van seksuele minderheden hierover bij een van de agentschappen die de orde handhaven. Misschien vergis ik me en zijn er wel petities", verklaarde Dmitri Peskov aan het persagentschap TASS.

Misschien is het waar

Peskov zei dat internationale mensenrechtenorganisaties bij het rechte eind kunnen hebben. De Russische politiediensten kunnen een en ander onderzoeken, maar er zijn geen concrete plannen om dit te doen. 

Doodsbedreigingen

Op 1 april publiceerde Novaja Gazeta het artikel 'Eremoorden', dat de mishandeling, opsluiting en executies van homo's in Tsjetsjenië aankaartte. Sindsdien is Tsjetsjenië een wereldwijd thema geworden, zijn er petities, crowfdrundingacties en oproepen tot onderzoeken. 
 
Dit journalistiek werk wordt niet in dank afgenomen. De redactie kreeg doodsbedreigingen. Novaja Gazeta heeft het Kremlin gecontacteerd in verband met die doodsbedreigingen. "Uiteraard zijn we tegen elke actie die indruist tegen de wet en die de veiligheid van journalisten in gevaar brengt." Peskov zei ook nog: "Disputen over publicaties moeten via de rechtbank beslecht worden."
 
Hoe hard meent de regering van Rusland dit? Moeilijk te zeggen. 

Bron: 

TASS