Gelukkige vaderdag, Silvie

22/03/2017 - 17:30
1
De Jeugdboekenweek, die tot 2016 zo leuk was dat ze toch al twee weken duurde, is vanaf dit jaar een hele maand geworden. Maart staat in het teken van kinder- en jeugdboeken in Vlaanderen. Die Jeugdboekenmaand heeft dit jaar een thema dat niet zo voor de hand ligt. "M/V/X", zo stelt initiatiefnemer Iedereen Leest, "begint bij mannen, gaat over vrouwen en alles wat daartussenin zit."

Wat

Jeugdboekenmaand gaat dit jaar over rolpatronen, en jongens en meisjes. Waar dit vroeger misschien iets minder het geval was, verschijnen er nu ook in Vlaanderen boeken die met het thema van Jeugdboekenmaand aan de slag gaan, terwijl vroeger wat oudere boeken in de kijker konden of een tweede leven kregen. Dat de Jeugdboekenmaand er nu is resulteert ook in Vlaanderen, net als in Nederland tijdens hun kinderboekenweek, in het schrijven van "boeken in opdracht".

Brigitte Minnes Silvie

Brigitte Minne heeft met 'Gelukkige VADERdag, Silvie' een boek geschreven voor kinderen vanaf acht jaar, over een kind met een transgenderouder. Haar papa wil een vrouw worden.

Ferre en Zita

Ferre is de beste vriend van Zita, en hij heeft het algauw door dat er iets met haar aan de hand is. Ze maakt haar huiswerk niet meer, haar vader is al een tijdje grieperig, en dat wil niet overgaan volgens Zita. Maar misschien is er wel meer aan de hand? Iets wat niet mag ontdekt worden?

 

Zita neemt haar beste vriend niet helemaal in vertrouwen over wat er met haar vader aan de hand is. Heel expliciet laat Minne haar personages zich uiten: Zita wil haar papa terug. Haar moeder is overleden toen ze nog een baby was, en ze is alleen met haar vader opgegroeid. Dat haar vader rondloopt met oorbellen en schmink op, is iets wat Zita moeilijk kan plaatsen. Er is helaas weinig plaats gelaten voor een goed gesprek tussen Silvie, zoals Zita's vader als vrouw heet, en Zita. 'Gelukkige Vaderdag, Silvie' zou op die manier veel rijker kunnen zijn. Speculaties tussen de ouders van Ferre over het feit of  Thomas een vriendin heeft en of Thomas een vrouw wil worden om beter voor Zita te zorgen, komen zo tot stand, en dat verdienen mensen niet.

Niet helemaal negatief

Helemaal negatief is dit echter niet. Omdat vaak blijkt dat kinderen veel minder moeite hebben met rolpatronen tussen jongens en meisjes, en sneller iets aannemen dan volwassenen, doet Minne dat in 'Gelukkige VADERdag, Silvie' ook. Ferres ouders horen hem uit met open mond tijdens het eten van spaghetti. Ferre kan zijn ouders haarfijn uitleggen wat een transgender is. Dat zijn ouders uit de lucht komen vallen is vrij ongeloofwaardig neergezet. Alles komt zo op de schouders van een kind terecht.  De lezer krijgt intussen ook nog wat tafelmanieren mee.

Lessen in de omgang

Tussendoor zitten lesjes in de omgang met elkaar: pesten is nooit leuk, en jongens van 14 nemen het maar beter niet op tegen kinderen van acht. Dat de veertienjarige Leander Zita's vader een Barbiepapa noemt, en een hele roedel vrienden heeft die even gemeen zijn, kan er ook nog wel bij. Ook dit is allemaal zeer expliciet. Oom Jasper, de oom van Ferre, schiet zijn neefje en zijn vriendinnetje wanneer Leander hen weer eens erg pest, te hulp. Hij brult dat Leander zijn neefje en zijn vriendinnetje nooit meer mag pesten, en hij moet sorry zeggen. Allemaal wensvervullend, dat wel, maar helaas nogal ongeloofwaardig neergezet.

Happy end

Het einde van dit boek is iets te veel een happy end, waarin alles goed moet komen, en waar Ferre ook nog eens een tekenwedstrijd heeft gewonnen.

Minne houdt haar personages iets te sterk aan de leiband. Ze komen ook niet in de blauwe/witte/gele illustraties van Isabelle Geeraerts tot leven. Geeraerts' getekende personages zijn vrij cartoonesk. Met de doelgroep van 8+ voor ogen kan ik me voorstellen dat zij zich wel kunnen vinden in hoe Ferre en Zita zich gedragen, maar ook dan maakt dit boek het de lezer vooral niet te moeilijk.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Minne een wat genuanceerder boek had kunnen schrijven. 'Gelukkige VADERdag, Silvie' is iets te duidelijk maatwerk...

Gelukkige vaderdag, Silvie, Brigitte Minne, Isabelle Geeraerts, De Eenhoorn, 2017, 978 94 6291 191 8
Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: