Kinderboek en lesideeën over transgenders: 'Gelukkige VADERdag, Silvie'

17/02/2017 - 11:41
Vandaag wordt het boek ‘Gelukkige VADERdag, Silvie’ voorgesteld. Het boek werd geschreven door Brigitte Minne. Het is een humoristisch kinderboek waarin de papa van Zita transgender is. Bij het boek ontwikkelde çavaria ook een heleboel lesideeën voor leerkrachten om met kinderen uit de 2de en de 3de graad lagere school over transgenders te praten.

Geen drama

Het boek is licht en humoristisch. “Gelukkige VADERdag, Silvie is een vlot verhaal vol humor,” vertelt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs, “geen drama over transgender zijn. Het gaat ook over je gekke zelve zijn en over vriendschap. Over grote levensvragen en over spaghetti eten. Over stoere binken die huilen bij Bambi en pestkoppen die helemaal niet zo stoer blijken te zijn.” 
 

De realititeit zoals ze is

Çavaria heeft graag boeken die de realiteit tonen zoals ze werkelijk is. “De thema’s seksuele oriëntatie en genderindentiteit moeten niet altijd geproblematiseerd en geïsoleerd worden besproken”, legt Borghs uit. “Gelukkige VADERdag, Silvie is een springplank om het thema transgender in de klas te introduceren zonder drammerig te zijn.” 
 

Het lespakket

In het gratis lespakket vinden leerkrachten achtergrondinformatie over trangenders en lesideeën en tips om met het thema in de klas aan de slag te gaan. Je kunt het hier downloaden. Momenteel zijn er 13 lesprikkels om uit te proberen in de klas. “Voorlopig, want onze onderwijsmedewerkers zitten niet stil”, licht Borghs toe. “Bovendien ontwikkelen veel leerkrachten hun eigen methodieken die ze graag delen met hun collega’s. Die krijgen allemaal een plaatsje op www.schooluitdekast.be .”

 

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub