Thema jeugdboekenmaand 2017: M/V/X

16/02/2017 - 15:17
Het thema van jeugdboekenmaand dit jaar is ‘M/V/X/ - Je bent wie je bent’. Het thema staat voor identiteit, rolpatronen, jongens/meisjes en alles daar tussenin en vooral over jezelf zijn. Jeugdboekenmaand wordt georganiseerd door Iedereen Leest.

Simon Bequoye, medewerker Iedereen Leest: “We zien het thema gender heel breed, vanuit de identiteit van de lezer: wie ben je en hoe kun je jezelf terugvinden in de verhalen rondom jou? We willen gender bespreekbaar maken en ook deels rolpatronen doorbreken, zonder afbreuk te doen aan kinderen die zich jongen of meisje voelen.”

Meter en Peter

De peter en meter dit jaar zijn auteur Dimitri Leue en MNM-presentatrice Karolien Debecker. Karolien geeft op de site van jeugdboekenmaand aan dat ze het spijtig vindt dat ze tijdens het opgroeien weinig boeken vond waar ze zichzelf in herkende: “Ik was een V, maar ik voelde me zowel V als M als X. Ik was een echte Pipi Langkous, ik verkende de grenzen tussen jongen en meisje zijn. En daar had ik graag meer voorbeelden van gezien.”

Dimitri geeft op de site aan dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn: “Eigenlijk zou M/V/X geen thema mogen zijn. Eigenlijk zou iedereen gewoon mogen zijn wie hij of zij of het is. Helaas is dat niet zo.”

Van week naar maand

Iedereen Leest verlengt de traditionele Jeugdboekenweek tot een maand, van 1 tot 31 maart. Ook de doelgroep werd uitgebreid met de 12- tot 15-jarigen.

 

Op de site van jeugdboekenmaand vind je verschillende lokale activiteiten. Ook vind je boekentips voor kinderen van 3 t.e.m. 15 jaar.

 

Bron: 

Eigen verslaggeving