COLUMN | David Schoenmaekers - Gezocht: lokagent (m)

15/02/2017 - 12:44
Op een zonnige dag, we schrijven 7 april 1998, liep George Michael in een park in Californië. Dat had niets in zich om nieuws te zijn, want hij zocht er anonieme seks. Het was beslist niet de eerste keer dat hij in dat park rondwandelde zonder dat de wandeling op zich het doel was. Zowel hij als het park hadden op dat vlak een reputatie.

Het doel lag die dag dan ook binnen handbereik. De kennismaking vond plaats aan de urinoirs. Daar stond hij vol verwachting naast de ander te plassen, of minstens te doen alsof. De ander moest wel degelijk van iets dringends verlost worden en hij plaste in sierlijke bewegingen. Ieder zijn talent, de een levert prima popliedjes, de ander kan acrobatisch plassen. Later verklaarde George Michael daarover: “Als ik thuis zou plassen als Rodriguez daar toen deed, zou ik heel wat poetswerk hebben.”

Toch mondde de ontmoeting niet uit in seks. Bovendien bleef ze niet anoniem. George Michael was erin geluisd door een agent in burger.
Het onfortuinlijke voorval betekende de wereldwijde outing van een van de bekendste zangers. Sinds zijn doorbraak met Wham! was hij door zijn onconventionele stijl toen al, begin jaren tachtig, een rolmodel. Na het beruchte incident in het openbaar toilet zou hij dat dubbel en dik worden. George Michael bevestigde zonder blikken of blozen dat hij seks had met mannen en hij niet zinnens was zich ervoor te verontschuldigen (behalve bij zijn vriendje).

Zo stond er maar één man met de billen bloot: Marcelo Rodriguez, de agent met het creatiefste oneigenlijk gebruik van zijn plasser.

Een reconstructie.
Enkele maanden voor de parkwandeling vond een briefing plaats in het lokale politiekantoor. Er waren klachten binnengekomen over de concentratie mannen rond de toiletten in het park. Iemand had er twee uit de struiken zien kruipen, de ene was zijn riem nog aan het dichtgespen. Een sportieve bonk had een onfatsoenlijk voorstel gekregen terwijl hij even stond uit te blazen (“Van een andere man! Ik zie er toch niet verwijfd uit?”). De kuisvrouw had in dat herentoilet een kwakje mannelijkheid moeten opkuisen (Om zeker te zijn, had ze er nog even aan geroken – sommige mensen vertonen een ontembare beroepsernst).

Tijd dus om op te treden tegen deze plaag van openbare zedenschennis. Maar hoe kon je de daders betrappen? De politie kon geen permanente bewaking van het toilet organiseren en onbemande camera’s waren in 1998 nog niet zo ingeburgerd. Er zat niets anders op dan dat een van de agenten zou infiltreren in het milieu om de mannen op hete daad te betrappen. De commissaris zocht een Chinese vrijwilliger. “Een Griekse vrijwilliger”, had Marcelo gegrapt. “Oké Marcelo, dat is dan beslist”, zette de commissaris hem voor schut. “Waarom ik, commissaris?”, sputterde hij nog tegen. “Ik heb een man nodig en volgens mijn rondvraag bij de vrouwelijke collega’s ben jij de meest aantrekkelijke. Het is niet de bedoeling dat je de hele dag moet staan ronddraaien. It’s a dirty job, but someone’s got to do it.” Met deze combinatie van vleierij en verantwoordelijkheidszin had Marcelo de taak aanvaard. “Nog iets: naar het schijnt maakt George Michael ook frequent gebruik van die toiletten. Als je hem kan strikken: champagne!”

Onderweg naar het park voelde Marcelo de zenuwen opkomen. Bij aankomst moest hij meteen naar het toilet. Hij parkeerde zijn auto, deed wat extra aftershave op en haastte zich naar het oord des verderfs. Waardoor hij de aandacht trok van een popartiest die een anoniem momentje wilde beleven…

George Michael heeft later grandioos gereageerd op het voorval, met het nummer ‘Outside’. In de videoclip worden urinoirs gepimpt met discoglitter en staan twee mannelijke agenten te tongzoenen, gewoon buiten.

Had hij in de vrede van Kerstmis de wereld zomaar kunnen achterlaten? De realiteit blijft ontnuchterend: in vele landen ter wereld worden mensen nog altijd ingezet als lokagent om homo’s te bestraffen als ware het moordenaars. Terwijl er toch genoeg eerbare beroepen zijn. Rodriguez bijvoorbeeld, werkt nu bij Sony, de firma waar George Michael lange tijd een platencontract had. Hij zorgt er voor de beveiliging. Ze zien hem er enkel in het toilet als hij nodig moet.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub