Chaos, spijt, liefde en verlangen: formule van liefdesgedichten

13/02/2017 - 16:55
De dichtbundel ‘Gij.zijt’ van de jonge dichteres Britt Libot is gewijd aan haar lief, Jill. Maar haar poëzie gaat ook over verlangens, liefde en spijt. Onze ZiZo-redactrice is Britt gaan interviewen. Het volledig interview vind je in het nieuwste nummer van de ZiZo-Magazine, maar hier is er al een voorproefje.

Waar komt je passie voor schrijven vandaan?
Britt: “Door boeken! Door te lezen, te lezen en nog eens te lezen. Ik ben al van kinds af aan een grote lezer, ik deed niet veel anders dan dat. Wanneer je zoveel leest, wil je op een bepaald moment ook zelf proberen te schrijven. Ik heb geëxperimenteerd door de schrijfstijlen van bepaalde schrijvers over te nemen. Ondertussen ben ik al twee jaar bezig met sleutelen aan mijn huidige stijl. Hij is geïnspireerd door Greet Op De Beeck, mijn grote heldin.”

Hoe ben je aan je dichtbundel begonnen?
Britt: “Ik heb al heel lang een blog waarbij ik periodes afwisselde waarin ik superintensief schreef met periodes dat ik niets schreef. Uiteindelijk besloot ik een domeinnaam te kopen. Omdat het me stom leek om daarvoor te betalen en er niets mee te doen, begon ik veel te schrijven en mijn stukken ook door te sturen naar andere mensen met de vraag of zij dachten dat er iets inzat. Sommige mensen vonden mijn gedichten crap, anderen gaven mij de raad om online te publiceren. Toen heeft mijn lief mijn website gebouwd en begon alles wat op gang te komen: ik kreeg volgers op Instagram en mensen uit mijn omgeving zeiden dat ze mijn online-publicaties gelezen hadden. Op een dag zag ook mijn baas mijn publicaties en zei dat ik mij niet mocht laten weerhouden door financiële middelen. Hij heeft de publicatie van de bundel gefinancierd, waardoor die er plotsklaps echt lag.”

Gaat je dichtbundel dan ook over je lief?
Britt: “Ja, het gaat over mijn lief Jill. Liefde vind ik gemakkelijk om over te schrijven. Ik schrijf over heel persoonlijke zaken, maar tegelijkertijd probeer ik ze ook zo algemeen mogelijk neer te schrijven, zodat ze herkenbaar zijn voor andere mensen. Soms komen vrienden mij vertellen dat ze zich herkennen in mijn gedichten, en dat vind ik tof. Het is leuk dat ik over mijn belevingswereld kan schrijven op zo’n manier dat het ook voor andere mensen herkenbaar is.”

Hoe lang zijn jullie al samen?
Britt: “We zijn samen sinds 20 april 2016, maar het lijkt al een stuk langer. Dat komt omdat we toch al een zestal jaar bevriend zijn en elkaar dus al goed kenden vooraleer we verliefd werden. Toen mijn vorige relatie afsprong, was Jill er dag en nacht voor me. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf in die periode heb teruggevonden. En ik heb mezelf onverwachts ook een beetje teruggevonden bij haar.”

Een deel van de gedichten zijn online te vinden op haar blog. In haar dichtbundel staan ook elf exclusieve gedichten die niet online staan. De dichtbundel is te vinden in boekenwinkel Boekanier in Lier of bij Britt Libot zelf. Ze is bereikbaar via haar website of via haar e-mailadres [email protected]. Het volledig interview is te lezen in de editie van ZiZo-Magazine die op 2 april 2017 verschijnt.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub