OPINIE | Dennis De Roover – Leve fantasieën! Laat ze nooit fataal worden!

09/02/2017 - 14:31
Beeld: Wikimedia
Persoon met leren halsband om
Komende week vindt opnieuw de Leatherpride Belgium plaats: een groot feest waarop alle aanwezigen hun fetisjen en kinky fantasieën botvieren. Ook een jonge pup uit Nederland was er vorig jaar bij. We gaan hem missen, want de jongen leeft niet meer. Hij experimenteerde thuis op z’n eentje met verstikking, kwam in de knel en stierf. Ik ga geen waardeoordelen vellen over dit tragische vooral. De aangehaalde case staat echter niet alleen. Dat stemt tot nadenken.

Het overgrote deel van de personen die zich begeven in de fetisjwereld zijn rotsvast overtuigd van het belang van het principe safe, sane and consensual. Veilig spelen, met gezond verstand én alles met wederzijdse instemming van je partner(s).

Tomeloos enthousiasme

Veel homo- en biseksuele mannen koesteren devoot hun fetisjen en kinky fantasieën. Ze geven aardig wat geld uit aan fetisjspullen en reizen soms de halve wereld af om andere personen met gelijkaardige fantasieën te ontmoeten.

In hun tomeloos enthousiasme durven sommigen zich soms te vergalopperen. Ze binden zichzelf vast of experimenteren met verstikking wanneer ze alleen zijn. Wanneer de drang naar de vervulling van deze fantasieën te groot wordt en er alleen gespeeld wordt, gebeuren er soms menselijke drama’s. Het verlangen neemt de overhand van het gezond verstand.

Het overkomt zowel ervaren als onervaren fetisjisten. Dodelijke ongevallen zijn gelukkig eerder uitzonderlijk. Toch komen er af en toe berichten, ook uit de Benelux, van mensen die in de problemen raken (of erger) omdat ze in een vacuümbed zaten zonder de aanwezigheid van anderen, omdat ze een bondagetechniek bedachten die hun bloeddoorstroom belemmerde, of omdat ze een andere fantasie op een onveilige manier wilden verwezenlijken.

Te anonieme pret?

De komst van het internet heeft de fetish community een enorme boost gegeven. Zo vind je op YouTube tal van instructiefilms over bondage, schrijven mensen blogs over hun persoonlijke fetisjervaringen en kan je via het internet gemakkelijk anoniem afspreken met personen met gelijkaardige fantasieën.

Het is een evolutie die onomkeerbaar is en waar we vooral gelukkig over mogen zijn. Internet heeft de fetish community groot gemaakt en tal van personen uit hun isolement gehaald. Alleen vraag ik mij af of de beleving van fantasieën niet te anoniem en te individualistisch is geworden. Sociale controle is soms geen overbodige luxe.

Fetisjevenementen

Ik ben overtuigd van het belang van evenementen zoals Leatherpride Belgium. Ze bieden fetisjisten de kans om zich volledig te laten omringen door andere personen voor wie fetisjisme geen afwijking, maar een vast onderdeel van hun seksuele identiteitsbeleving is. Het is voor velen een verademing in een samenleving waarin nog veel waardeoordelen en clichés over de fetish lifestyle bestaan. Voor de eigenwaarde van personen die zich anders schamen voor hun fantasieën kan het heel bevorderlijk zijn om naar een fetisjevenement te gaan en voor een keer positief bevestigd te worden in hun fetisjen.

Ook in een andere zin bieden deze evenementen een veilige omgeving. Er worden workshops gegeven. Door die overdracht van kennis gaan mensen bewuster en veiliger hun fetisjen beleven. Verder heerst er een zekere sociale controle. De organisatoren van zulke evenementen weten goed hoe ze snel moeten interveniëren als er toch eens een spel uit de hand loopt. Bovendien grijpen rolmodellen zoals Mister Gay Leather-kandidaten en anderen er iedere kans aan om het belang van safe play te onderstrepen.

Grenzen verleggen

Een buitenstaander vraagt zich misschien af: 'Kan je bdsm/fetisj en veiligheid wel met elkaar verzoenen? Gaat het in essentie niet over grenzen verleggen? Zijn die grenzen altijd zo duidelijk?'. Toch is veilige bdsm/fetisjbeleving geen fabeltje. Zo beschikt een goede meester(es) over een heel arsenaal om de veiligheid van zijn, haar of hun slaven te garanderen: gebruik van kwalitatief materiaal, stopwoorden, visuele controles, preventieve maatregelen en aandacht voor de lichaamstaal van de andere persoon zijn enkele voorbeelden. 

Grenzen veilig verleggen gaat. Stap per stap. En nooit alleen. Als we tragedies in de toekomst willen vermijden, moeten we volgens mij de fetisjgemeenschap nog hechter maken. Alleen door voortdurend ervaringen en betrouwbare informatie uit te wisselen, zullen berichten over noodlottige ongevallen verdwijnen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Het mooie aan het fetsjwereldje is dat er altijd wel iemand met ervaring bereid is om met je te spelen. Mensen die in het reguliere uitgaansmilieu voor homo’s vaak niet aan hun trekken komen, omwille van hun uiterlijk of gebrek aan ervaring, kunnen vaak wel op belangstelling rekenen in het fetisjmilieu. Dus waarom zou je onnodige risico’s nemen door alleen te spelen?

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, ook op fetisjevenementen. Organisatoren kunnen immers niet op alle plekken tegelijkertijd zijn. Dus als je komende week op Leatherpride iemand alleen in een hoekje ziet zitten en de persoon maakt een compleet afgestompte indruk, pols even of het goed gaat. Als mensen in hun geilheid de pedalen dreigen te verliezen, zet ze even terug met beide voeten op de grond, ook al word je dat in eerste instantie misschien niet in dank afgenomen.

Roes zonder te slikken

Alertheid van anderen veronderstelt echter dat een deel van het publiek clean blijft. Drugs lijken een onbetwistbaar en noodzakelijk onderdeel geworden te zijn op grote fetish events. Hoe streng het beleid ook is, drugs lijken altijd hun weg naar de dansvloer en de darkroom te vinden.

Nee, preutsheid heeft geen zin. Een lichte roes moet kunnen. Mensen maken uiteindelijk toch hun eigen keuzes als het op drugs aankomt. Ik geloof echter in doseren. Uit de drugsconcentratie in het afvalwater blijkt echter dat er nergens in Europa zoveel cocaïne wordt gebruikt dan in Antwerpen. En dan spreek ik nog niet over de verwoesting die GHB en crystal meth in veel mensenlevens aanrichten. Nee, het gevoel voor dosering is in onze contreien soms ver zoek!

Zit de sterkste drugs niet al in ons hoofd? Een goede bdsm- en/of fetisjbeleving kan heel wat adrenaline en endorfines vrijmaken. Die natuurlijke drugs gaan bovendien met veel minder fysieke risico's gepaard. Er zijn veel manieren om je kicks en plezier te bereiken.

Leve fantasieën!

Veilig spelen duurt het langst. Met wat geluk kan je zo jarenlang genieten van de fetish lifestyle. Ik wens het iedereen toe. Veel plezier op Leatherpide Belgium! Leve fantasieën!

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub