VIDEO | Dries Mertens hoopt dat meer voetballers coming-out doen

07/02/2017 - 00:57
Dries Mertens (29) hoopt dat profvoetballers hun coming-out als homo of bi durven te doen. Hij steunt het Europees holebi-inclusief project 'Heroes of Football'.

De tweede 'Hero of Football' is Danilo, amateurspeler bij VV Kethel Spaland in Schiedam (Nederland). "Als hij wordt gevraagd om mee te spelen in een nieuw vriendenteam vindt hij dat ze moeten weten dat hij op mannen valt. Zijn verwachting is dat hij niet mee zal mogen doen eens zijn teamgenoten weten dat hij homo is. Maar niets is minder waar. Voor zijn beste vrienden maakt het namelijk niks uit. Als hij maar blijft scoren", klinkt de campagnetekst.
 
De eerste voetbalheld was Jesus Tomillero uit Spanje. 

Dries Mertens

Danilo spreekt met Rode Duivel Dries Mertens, die bij SSC Napoli in Italië speelt. Coach Maurizio Sarri werd in 2016 twee wedstrijden geschorst omwille van homofobe uitspraken.
 
"Ik vind dat dit moet kunnen. Jij ben een mooi voorbeeld, Danilo. Ik zie hoe gelukkig je nu bent. Ik zou niet anders tegen je doen (omdat je homo bent). In een team heb je iedereen nodig. Iedereen is belangrijk."
 
Mertens pleit ervoor dat meer homo's in het voetbal uit de kast komen. "Hoe meer spelers ervoor uitkomen, hoe meer het als iets positiefs gezien zal worden. Er moeten er meer durven. Dan zal iedereen het accepteren."

KBVB

Sinds januari 2016 is de Koninklijke Belgische Voetbalbond één van de zeven consortiumpartners van het Europese diversiteitsproject Heroes of Football.
 
Heroes of Football is een Europees initiatief om ervoor te zorgen dat iedereen die van voetbal houdt of deelneemt aan het spel, onbelemmerd plezier beleeft en daarbij helemaal zichzelf kan zijn, wat ook zijn/haar seksuele voorkeur is.
 
In een sportcontext zoals voetbal is het op dit moment nog niet gemakkelijk om te vertellen dat je holebi bent. Vaak ervaren sporters een aantal hindernissen om dit te vertellen aan hun teamgenoten en trainer.
 
Çavaria vindt dit een heel positief signaal. "Dries is als Belgische international een voorbeeld voor heel wat jonge voetballers. Zijn uitgesproken engagement draagt dan ook bij aan het creëren van openheid over holebiseksualiteit in het voetbal", stelt woordvoerder Jeroen Borghs.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub