Sydney Mardi Gras: slachtoffer politiegeweld niet boos op politie

07/03/2013 - 01:14
Timothy Junes - beeld: A Current Affair - 07/03/2013
Jamie Jackson

Jamie Jackson, die hardhandig werd aangepakt door een politieagent tijdens Sydney Mardi Gras, is niet boos op de politie als organisatie. Wel op de politieagent die hem oppakte.

Jamie (18) werd zaterdag tijdens de gay pride van Sydney die Sydney Mardi heet, opgepakt omdat hij de orde verstoorde, zich verzette en ongepaste taal gebruikte. Het gebeuren werd gefilmd. Dat filmpje lokte heel wat verontwaardiging uit. De politie van de Australische deelstaat New South Wales onderzoekt het incident.

De jongeman kwam woensdagavond bij A Current Affaire op de tv-zender ABC getuigen over het incident. Hij herinnert zich niet alles. Het begon toen hij een meisje aantikte op de rug. Dat meisje draaide zich even om, maar bleef doen waarmee ze bezig was: bellen. Jamie en zijn vriendin Shannon Pavich wandelden weg, maar werden gestopt door de politie. Die dachten dat Jamie het gsm-end meisje lastigviel. "Ik herinner de eerste smak tegen de grond waarbij ik het noorden kwijtraakte en in huilen uitbarstte. Ik had dood kunnen zijn als mijn hoofd op de verkeerde manier op de grond terecht was gekomen."

Shannon: "Jamie wilde antwoorden. Hij panikeerde omdat de politie hem niet uitlegde wat er waarom gebeurde."

Jamie vindt dat de agent overdreef. Er gebeuren veel ergere dingen op massa-evenementen dan een onbekende kietelen, zoals homofoob geweld of wapendracht. Hij benadrukt in het interview dat hij niet kwaad is op de politie an sich, wel op de agent in kwestie. Hij weet nog niet of hij gerechterlijke stappen gaat ondernemen.

Bekijk het interview hier.

Sydney Mardi Gras startte in 1978 net als protest tegen homofobie en politiegeweld tegen holebi's.

Bron: 

A Current Affair, ABC News